Waanzinnige Verhalen: we zijn begonnen!

“Ik probeer al jaren mijn verhaal op te schrijven. Maar het lukt niet. Ik worstel met de synchronisatie. Fijn dat er nu hulp is!” Dit vertelt Suzanne. Ze is 37, heeft FAS, en al een heel bewogen leven achter de rug. “Ik hoop dat ik met het opschrijven van mijn verhaal alles een keer goed voor mezelf op een rijtje kan zetten.”

Suzanne is één van de deelnemers van het nieuwe project Waanzinnige Verhalen. Met dit maatjesproject koppelen we een jaar lang zestien volwassenen met FAS aan zestien professionele schrijvers, dichters en cartoonisten die ze helpen hun vaak wonderlijke levensverhaal op te tekenen. De verhalen worden uiteindelijk gebundeld in een boek.

“Ik ben namelijk best poëtisch, het komt er alleen niet goed uit”

Ook Ronald (46) is enthousiast: “Ik wil mijn verhaal vertellen omdat ik zo graag iets voor iemand anders wil betekenen”, vertelt hij. Ronald weet pas sinds een paar maanden dat hij FAS heeft. Ook het feit dat hij tijdens het project andere volwassen met FAS gaat ontmoeten biedt hem troost, zegt hij. “Ik weet zeker dat we elkaar kunnen helpen.”

Het project is een direct gevolg op het FAS-project van Allard de Witte en Joost Bos. Dat draaide alleen om kinderen. Met dit project willen we ook graag volwassenen met FAS betrekken bij het project.

We zijn dan ook ontzettend blij dat het Skanfonds, NSGK, Stichting Boschuysen en het Oranjefonds dit project mogelijk maken en volwassen met FAS de kans geven om in de spotlight te staan.

Dankzij deze fondsen krijgen volwassenen met FAS nu de mogelijkheid om hun verhaal te vertellen en FAS bekender te maken. En daar is veel behoefte aan. Dat blijkt wel uit de mooie en ontroerende reacties die we krijgen. Dat de deelnemers hier zelf een belangrijke rol in kunnen spelen is belangrijk. “Ik hoop dat we dan een beetje beter begrepen worden”, zegt Ronald.

“Met dit project zetten we volwassenen met FAS in de spotlight”

Met het project kunnen FAS-volwassen ook, met een steuntje in de rug, op een creatieve manier uiting geven aan hun gevoelens. Of zoals Ronald het zegt: “Dit project sluit precies aan bij wie ik ben! Ik ben namelijk best poëtisch, het komt er alleen niet goed uit”.

Nu de eerste gesprekken zijn gevoerd, gaan we flink aan de slag om voor elke deelnemer een maatje te zoeken dat goed bij hem of haar past. Op dit blog houden we jullie op de hoogte.

Heb jij FAS en wil jij ook meedoen? Er zijn nog een paar plekjes vrij! Meld je hier aan.

Dit project is inmiddels afgerond. Zie hier het eindresultaat!

X