Welkom bij FAS in beeld

Blauw golfje onder logo FAS-project

Jasmijn heeft het al gezegd! 

Welkom bij onze online expositie. Kijk, luister en lees. We wensen jullie veel ronddwaal plezier! Op deze plek vind je verschillende onderwerpen over FAS, uitgevoerd in een vorm waarmee wij jullie willen inspireren. Je kunt de levenslijnen van kinderen met FAS volgen. Klik met je muis, of met de pijltjes van je toetensbord door de mini documentaires en fotoreportages van de levens van Isiah, Jasmijn, Lorenzo, Marcella en Mila. Lees de ervaringsverhalen verzameld voor en door kinderen en jongvolwassen met FAS in drie verschillende boekjes. Beleef wat deze kinderen meemaken, hoe hun pleegouders hen ondersteunen en opvoeden en waar ze zelf tegenaan lopen. Dwaal door naar een animatie die laat zien wat voor een effect één glas alcohol heeft op een foetus. Deze animatie wordt momenteel wereldwijd gebruikt voor voorlichting over FASD. Tijd om interactief mee te doen! Klik met je muis stapsgewijs door de effecten van alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap afgebeeld en beschreven. Luister als laatste naar de verhalen van pleegouders in de podcast ‘Daar sta je dan met je diagnose’. 

De zesjarige Mila was extreem klein en tenger toen ze in Polen geboren werd, Ze is geadopteerd door een Nederlands gezin. Mila is bijna altijd vrolijk. Als ze stress heeft, glijdt ze eindeloos over het vloerkleed heen en weer. Zo wordt het weer rustig in haar hoofd.

Ontdek de wereld van de kinderen

Blauw golfje onder logo FAS-project

FAS is het verschil tussen goed en slecht niet begrijpen. FAS is grenzeloos spontaan zijn. FAS is alles doen voor aandacht. FAS is na de vakantie vergeten zijn hoe je moet fietsen. Ervaar de wereld door de ogen van de kinderen en vind samen met hen de weg naar volwassenheid. 

Isiah moest na zijn geboorte zes weken in het ziekenhuis blijven. Zo lang duurde het om hem af te laten kicken van de alcohol. Hij woog 1795 gram, was 42 centimeter en kreeg enkel sondevoeding. Zijn oma heeft zich toen over hem ontfermd. Tot haar dood sprong ze voor hem in de bres. Nu zorgt zijn tante Peggy voor hem.

Publicaties

Blauw golfje onder logo FAS-project

De onderstaande 3 boekjes zijn ontwikkeld in samenwerking met kinderen en jongvolwassenen met FAS. Bekijk en lees de inkijkexemplaren hieronder. Benieuwd naar de volledige boekjes? Mail ons dan naar info@fasproject.nl dan sturen wij een boekjespakketje naar je op!

Hij trappelt met zijn voeten
Trommelt met zijn handen
Wrijft over zijn hoofd
Frommelt aan zijn kleren
Plukt aan zijn lip
Schudt met zijn hoofd
Draait in zijn stoel
Steekt zijn handen in de lucht
Staat op en gaat weer zitten

Animatie

Blauw golfje onder logo FAS-project

0% Alcohol en zwangerschap. Duidelijke taal. Waarom? Bekijk de animatie en zie welk effect één glas alcohol op de foetus heeft. Deze animatie wordt momenteel niet alleen in Nederland gebruikt maar ook in Duitsland, Engeland en Australië. Hoe groter het bereik, hoe beter. Dus voel je vrij om na het bekijken van de animatie, deze te delen met je eigen omgeving. 

Interactief leren

Blauw golfje onder logo FAS-project

Bekijk hier het interactieve informatiebord. Stapsgewijs wordt het effect van alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap afgebeeld en beschreven. Bovendien een mooi middel om deze kennis met anderen te kunnen delen. ​

Presentatie over Alcohol en zwangerschap voor op de pagina over Online exposities

Marcella voelt zich op haar gemak bij dieren. Je kunt ze je diepste geheimen vertellen. Ze vertellen niks door, oordelen niet en zijn altijd blij om je te zien. In de mensenwereld zijn er altijd anderen die het beter weten of iets beter kunnen. En het is geen fijn gevoel om het minder te doen dan anderen.

Boeken

Blauw golfje onder logo FAS-project

Het FAS-project heeft drie boeken gemaakt over Foetaal Alcohol Syndroom. FAS-kinderen0% Alcohol en Zwangerschap‘ en ‘Waanzinnige Verhalen‘. Het boek ‘FAS-kinderen’ is ook uitgegeven in het Duits/Engels. Klik op de boeken om te zien waar ze over gaan. De boeken kunnen direct via de site besteld worden. Meer bestellen? Mail naar info@fasproject.nl.

Benieuwd naar de verhalen in Waanzinnige Verhalen? Beluister hieronder alvast het verhaal over Tineke: Weg was Tineke.

Benieuwd naar de verhalen in het boek FAS-Kinderen? Beluister hieronder alvast één van de verhalen over Mila: Trampoline.

Boekendeal! 

Bestel de boeken FAS-kinderen, Waanzinnige Verhalen en 0% Alcohol en Zwangerschap nu samen voor de helft van de prijs!

 

Jasmijn is een stuiterbal. Er moet altijd iets gebeuren anders vindt ze het saai. Tegelijkertijd is Jasmijn heel snel overprikkeld en duurt het dagen voordat zij bijvoorbeeld een uitstapje heeft verwerkt. Aan de buitenkant zie je niet veel aan Jasmijn, maar aan de binnenkant werkt het allemaal net een beetje anders.

Luister mee met de verhalen van pleegouders

Podcast over pleegkinderen met FAS(D)

Blauw golfje onder logo FAS-project

Kinderen met FAS(D) zijn ongeneeslijk beschadigd en de meesten zullen niet zelfstandig op kunnen groeien. Velen van hen belanden in de pleegzorg. In de podcast ‘Daar sta je dan met je diagnose’ vertellen vier pleegouders hoe het is om een kind met FAS(D) op te voeden in een wereld waar er nog zo weinig over dit syndroom bekend is.

Hoe kom je erachter waarom je kind ‘anders’ is dan de rest en wat moet je vervolgens met de wetenschap dat je kind FAS(D) heeft? Hoe zorg je voor een optimale ontwikkeling voor je kind zonder dat je het overvraagt? En hoe onderhoud je het contact met de biologische ouders die het syndroom hebben veroorzaakt?

Eerste aflevering van de podcast, daar sta je dan met je diagnose

Aflevering 1: Daar sta je dan met je diagnose

De diagnose FAS(D) is voor veel (pleeg)ouders een nachtmerrie die werkelijkheid wordt. Van alle diagnoses, alsjeblieft niet deze. Want FAS(D) is onomkeerbaar, ongeneselijk en onbehandelbaar. Voor hen betekent de diagnose een gerichte zoektocht naar ‘wat nu’?

Tweede aflevering van de podcast, op je tenen

Aflevering 2: Op je tenen

De tweede aflevering staat in het teken van het continu afwegen van mogelijkheden die bijdragen aan de ontwikkeling van het kind en de beperkingen die FAS(D) met zich meebrengt en wat dit betekent voor de opvoeding binnen- én buitenshuis.

Derde aflevering van de podcast, Buikmama

Aflevering 3: Buikmama

Veel kinderen met FAS(D) belanden in pleegzorg omdat hun biologische ouders niet voor hen kunnen zorgen. Een goede verstandhouding tussen pleegouders en biologische ouders kan stress en loyaliteitsproblemen voorkomen. Maar wat doe je als de biologische ouders het bestaan van FAS(D) zelf niet begrijpt of volledig ontkent?

Reis met ons mee

Namens het FAS-project willen wij jou ontzettend bedanken voor het bekijken van onze online expositie. De boekjes zijn in oplages van 10, 50 en 100 stuks te bestellen. Hiervoor kun je mailen naar info@fasproject.nl. Wil je op de hoogte blijven van Isiah, Jasmijn, Lorenzo, Marcella en Mila? Reis dan mee met het FAS-kompas. We sturen jou vijf keer per jaar een nieuwsbrief vol avonturen. 

decoratieve foto van Mila met een zaklamp
X