FAS in beeld

online expositie

Welkom bij FAS in beeld

Jasmijn heeft het al gezegd! 

Welkom bij onze online expositie. Kijk, luister en lees. We wensen jullie veel ronddwaal plezier! Op deze plek vind je verschillende onderwerpen over FAS, uitgevoerd in een vorm waarmee wij jullie willen inspireren. Je kunt de levenslijnen van kinderen met FAS volgen. Klik met je muis, of met de pijltjes van je toetensbord door de mini documentaires en fotoreportages van de levens van Isiah, Jasmijn, Lorenzo, Marcella en Mila. Lees de ervaringsverhalen verzameld door en voor kinderen en jongvolwassen met FAS in drie verschillende boekjes. Beleef wat deze kinderen meemaken, hoe hun pleegouders hen ondersteunen en opvoeden en waar ze zelf tegenaan lopen. Dwaal door naar een animatie die laat zien wat voor een effect één glas alcohol heeft op een foetus. Deze animatie wordt momenteel wereldwijd gebruikt voor voorlichting over FASD. Als laatste is het tijd om interactief mee te doen. Klik met je muis stapsgewijs door de effecten van alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap afgebeeld en beschreven.

De zesjarige Mila was extreem klein en tenger toen ze in Polen geboren werd, Ze is geadopteerd door een Nederlands gezin. Mila is bijna altijd vrolijk. Als ze stress heeft, glijdt ze eindeloos over het vloerkleed heen en weer. Zo wordt het weer rustig in haar hoofd.

Ontdek de wereld van de kinderen

FAS is het verschil tussen goed en slecht niet begrijpen. FAS is grenzeloos spontaan zijn. FAS is alles doen voor aandacht. FAS is na de vakantie vergeten zijn hoe je moet fietsen. Ervaar de wereld door de ogen van de kinderen en vind samen met hen de weg naar volwassenheid. 

Isiah moest na zijn geboorte zes weken in het ziekenhuis blijven. Zo lang duurde het om hem af te laten kicken van de alcohol. Hij woog 1795 gram, was 42 centimeter en kreeg enkel sondevoeding. Zijn oma heeft zich toen over hem ontfermd. Tot haar dood sprong ze voor hem in de bres. Nu zorgt zijn tante Peggy voor hem.

Publicaties

De onderstaande 3 boekjes zijn ontwikkeld in samenwerking met kinderen en jongvolwassenen met FAS. Bekijk en lees de inkijkexemplaren hieronder. Benieuwd naar de volledige boekjes? Mail ons dan naar info@fasproject.nl dan sturen wij een boekjespakketje naar je op!

Jongvolwassenen met FAS hebben hun gedachtes en gevoelens op papier gezet. Ze vertellen je op hun eigen manier wat FAS is, wat het voor ze betekent, hoe het zich uit en hoe je het beste met hen kunt omgaan. De dingen die je misschien niet aan ons ziet, maar wel moet weten.
Inkijkexemplaar
In dit boekje staan verhalen van ouders en kinderen over waar zij dagelijks tegenaan lopen. Niet iedereen met FASD heeft dezelfde problemen, in dezelfde mate of op ieder moment. Maar het kan allemaal wel voorkomen. Wat is er voor hen zo anders?
Inkijkexemplaar

Moeders van

Het project ‘Moeders van’ bestaat uit een briefwisseling tussen FAS-kinderen/jongeren en hun moeder. Dit heeft drie persoonlijke en bijzondere verhalen opgeleverd. Deze verhalen zijn opgemaakt op de website, worden gepubliceerd in een boekje en worden verfilmd in een animatie.
Bekijk de verhalen

Hij trappelt met zijn voeten
Trommelt met zijn handen
Wrijft over zijn hoofd
Frommelt aan zijn kleren
Plukt aan zijn lip
Schudt met zijn hoofd
Draait in zijn stoel
Steekt zijn handen in de lucht
Staat op en gaat weer zitten

Animatie

0% Alcohol en zwangerschap. Duidelijke taal. Waarom? Bekijk de animatie en zie welk effect één glas alcohol op de foetus heeft. Deze animatie wordt momenteel niet alleen in Nederland gebruikt maar ook in Duitsland, Engeland en Australië. Hoe groter het bereik, hoe beter. Dus voel je vrij om na het bekijken van de animatie, deze te delen met je eigen omgeving. 

Marcella voelt zich op haar gemak bij dieren. Je kunt ze je diepste geheimen vertellen. Ze vertellen niks door, oordelen niet en zijn altijd blij om je te zien. In de mensenwereld zijn er altijd anderen die het beter weten of iets beter kunnen. En het is geen fijn gevoel om het minder te doen dan anderen.

Interactief leren

Bekijk hier het interactieve informatiebord. Stapsgewijs wordt het effect van alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap afgebeeld en beschreven. Bovendien een mooi middel om deze kennis met anderen te kunnen delen. ​

Reis met ons mee

Namens het FAS-project willen wij jou ontzettend bedanken voor het bekijken van onze online expositie. De boekjes zijn in oplages van 10, 50 en 100 stuks te bestellen. Hiervoor kun je mailen naar info@fasproject.nl. Wil je op de hoogte blijven van Isiah, Jasmijn, Lorenzo, Marcella en Mila? Reis dan mee met het FAS-kompas. We sturen jou om de maand een nieuwsbrief vol avonturen. 

X