Daar sta je dan met je diagnose

Podcast over pleegkinderen met FAS(D)

Blauw golfje onder logo FAS-project

Kinderen met FAS(D) zijn ongeneeslijk beschadigd en de meesten zullen niet zelfstandig op kunnen groeien. Velen van hen belanden in de pleegzorg. In de podcast ‘Daar sta je dan met je diagnose’ vertellen vier pleegouders hoe het is om een kind met FAS(D) op te voeden in een wereld waar er nog zo weinig over dit syndroom bekend is.

Hoe kom je erachter waarom je kind ‘anders’ is dan de rest en wat moet je vervolgens met de wetenschap dat je kind FAS(D) heeft? Hoe zorg je voor een optimale ontwikkeling voor je kind zonder dat je het overvraagt? En hoe onderhoud je het contact met de biologische ouders die het syndroom hebben veroorzaakt?

Eerste aflevering van de podcast, daar sta je dan met je diagnose

Aflevering 1: Daar sta je dan met je diagnose

De diagnose FAS(D) is voor veel (pleeg)ouders een nachtmerrie die werkelijkheid wordt. Van alle diagnoses, alsjeblieft niet deze. Want FAS(D) is onomkeerbaar, ongeneselijk en onbehandelbaar. Voor hen betekent de diagnose een gerichte zoektocht naar ‘wat nu’?

Tweede aflevering van de podcast, op je tenen

Aflevering 2: Op je tenen

De tweede aflevering staat in het teken van het continu afwegen van mogelijkheden die bijdragen aan de ontwikkeling van het kind en de beperkingen die FAS(D) met zich meebrengt en wat dit betekent voor de opvoeding binnen- én buitenshuis.

Derde aflevering van de podcast, Buikmama

Aflevering 3: Buikmama

Veel kinderen met FAS(D) belanden in pleegzorg omdat hun biologische ouders niet voor hen kunnen zorgen. Een goede verstandhouding tussen pleegouders en biologische ouders kan stress en loyaliteitsproblemen voorkomen. Maar wat doe je als de biologische ouders het bestaan van FAS(D) zelf niet begrijpt of volledig ontkent?

X