Film

Blauw golfje onder logo FAS-project

Op deze pagina vind je een aantal films van het FAS-project. In de FAS-project film geven ervaringsdeskundigen antwoord op vijf vragen rondom alcoholgebruik en zwangerschap. 

In de film Spekbilletje en de Baas vertellen bekenden en bezoekers van de expositie van Jasmijn wat volgens hen de impact is van het hebben van FAS.

Het FAS-project volgt vijf kinderen met FAS. In minidocs zoals Oh My Gosh en Broers en bandana’s maken we kennis met de manier waarop zij naar de wereld kijken. Op de tijdlijnen kun je de hoofdpersonen volgen: JasmijnMilaLorenzoIsiah en Marcella

Thumbnail van de FAS-Film over wat FAS betekent voor de kinderen die het hebben en hun naasten
Video afspelen

FAS-project film: De FAS-project film maakt duidelijk hoe het is om te leven met FAS. Kinderen en familie komen aan het woord en vullen elkaar aan. De kinderen vertellen bijvoorbeeld hoe het is om FAS te hebben en of ze boos zijn op hun moeder. Ouders vertellen hoe ze erachter kwamen dat hun kind FAS heeft en hoe ze daar mee om zijn gegaan. Ze geven advies over hoeveel je mag drinken tijdens de zwangerschap. En ze proberen een blik te werpen op de onzekere toekomst van hun kinderen.

Titelblad van mini-doc over Jasmijn die op bezoek gaat bij de burgemeester
Video afspelen

Oh My Gosh: Jasmijn is een echte tiener geworden! Het valt soms niet mee om met FAS je tienerjaren in te stappen, maar er komen ook nieuwe kansen op je pad. Jasmijn wil beroemd worden, maar hoe word je dat? Door met beroemde mensen om te gaan. In deze mini-doc ontmoet Jasmijn burgemeester Pieter Broertjes. Voor één dag is ze de baas in het gemeentehuis.

Foto van Jasmijn die zich klaarmaakt voor haar expositie op het ROC tijdens het maken van mini-doc 'Spekbilletje en de baas'
Video afspelen

Het FAS-project bestaat vijf jaar. Vijf jaar exposities, films, boeken en presentaties. Maar wat levert het op? Snappen mensen nu beter wat FAS inhoudt? De film Spekbilletje en de Baas volgt Jasmijn terwijl ze het stralende middelpunt is op de opening van haar eigen expositie.

Lorenzo en Isiah met hun halfbroer Victor op de foto tijdens het maken van de mini-doc 'Ik hou van mijn brothers'
Video afspelen

Vincent vertelt over zijn halfbroer Isiah en pleegbroertje Lorenzo. Het gaat goed met ze, al heeft hij er soms best moeite mee dat ze FAS hebben. ”Maar ik had het niet anders gewild. Dat klinkt misschien gek, maar ik hou van ze zoals ze zijn.

Joëlla in haar vlog voor het Dagboekproject waar ze een dag in haar leven laat zien.
Video afspelen

Tijdens het dagboekproject maakten dertig kinderen samen met een maatje een zomer lang een fotodagboek van hun leven. De foto’s en teksten bieden buitenstaanders een uniek kijkje in de belevingswereld van deze kinderen. Het dagboekproject ondersteunt de kinderen in de vaak verwarrende zoektocht naar hun identiteit. En zorgt door lokale exposities van de foto’s van de kinderen voor herkenning en begrip in de directe omgeving.

Foto van Mila op de trampoline voor bij de mini-doc 'Spring, spring, spring' over haar liefde voor trampoline springen
Video afspelen

Ja! Nu!” Spring, spring, spring. Dat doet Mila graag, want Mila is erg druk in haar hoofd. Ze slikt ook pilletjes voor “nadenkheid”. Ze raakt in paniek als de telefoon gaat, omdat ze niet tegen het geluid kan. “Als de telefoon gaat, raak ik in paniek. Dat geluid vind ik heel irritant.” Maar Mila is ook nieuwsgierig en misschien wel filosofisch. Ze heeft altijd vragen. Waar de wind vandaan komt bijvoorbeeld. Daar kan ze over peinzen totdat ze haar eigen antwoorden vindt: de wind waait natuurlijk voor de sier, zodat de takken in de bomen kunnen dansen!

Foto van Lorenzo voor bij de mini-doc 'broers in bandanas'
Video afspelen

Lorenzo en zijn pleegbroer Isiah beginnen te puberen, zonderen zich het liefst thuis af en vrienden maken is lastig. Zelf vinden ze dat eigenlijk geen enkel probleem. Tante Peggy vertelt hoe zij erover denkt.

Blauw golfje onder logo FAS-project
X