Boeken

Blauw golfje onder logo FAS-project

Het FAS-project heeft drie boeken gemaakt over Foetaal Alcohol Syndroom. ‘FAS-kinderen‘, 0% Alcohol en Zwangerschap‘ en ‘Waanzinnige Verhalen‘. Het boek ‘FAS-kinderen’ is ook uitgegeven in het Duits/Engels. Klik op de boeken om te zien waar ze over gaan. De boeken kunnen direct via de site besteld worden. Meer bestellen? Mail voor speciale aanbiedingen.

Boekendeal! 

Hieronder kun je de boeken vinden. 

0% Alcohol en Zwangerschap

Dit hardcover boek geeft antwoord op de belangrijkste vragen over alcohol en zwangerschap. Wat doet alcohol nu precies met de foetus? Welke hoeveelheid alcohol zorgt voor schade? Kan bijvoorbeeld ook dat ene glaasje kwaad? Hoe kun je deze kinderen diagnosticeren? En hoe kun je ze begeleiden? Daarnaast laat het zien wat FAS in de dagelijkse praktijk betekent.
Interesse?

Waanzinnige Verhalen

In dit boek komen vijftien volwassenen met FAS aan het woord. Doordat hun moeders dronken tijdens de zwangerschap, hebben zij alcoholschade opgelopen en kunnen ze onze complexe maatschappij niet goed aan. De levensverhalen zijn een opeenstapeling van gekke en maffe gebeurtenissen, waarbij ze vaak zelf achteraf staan te kijken van wat hen nu weer is overkomen.
Interesse?

FAS-kinderen

FAS is storm in je hoofd. FAS is geen grip hebben op het leven. FAS is anders zijn. FAS duurt een leven lang. In Nederland worden elk jaar honderden kinderen geboren met het foetaal alcoholsyndroom (FAS). Dit is het directe gevolg van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Dit boek is een persoonlijk en liefdevol kijkje in de levens van deze kinderen die al voor hun geboorte zijn beschadigd.
Interesse?

Children With FASD/Kinder mit FASD

FAS is the storm in your head. FAS is not having control of your life. FAS lasts a lifetime. In the Netherlands hundreds of children per year are born with fetal alcohol syndrome (FAS). This condition is caused by alcohol exposure during pregnancy. This book gives a personal and affectionate insight into the lives of some of these children who were harmed before they were even born.
Interesse?

Buikje, Boompje, Baby

In dit boekje beschrijft Nury haar zoektocht in het moederschap en het hebben van FASD. Kan ik mijn dochter wel liefde geven? Wat voor moeder wil ik zijn? Wat is daar voor nodig? Wie is mijn biologische moeder? Waarom weet nog steeds niemand wat FASD is?
Interesse?

Combi pakketje

In dit combi pakketje ontvang je drie boeken: Buikje, Boompje, Baby, Zie mij en Valse start. Deze boeken zijn tot stand gekomen in samenwerking met jongvolwassenen en kinderen met FAS.
Interesse?

Publicaties

Blauw golfje onder logo FAS-project

Deze boekjes zijn tot stand gekomen in samenwerking met jongvolwassenen en kinderen met FAS. Zweef met de muis over één van de boekjes om te zien waar ze over gaan.

Reacties op de publicaties door ouders van kinderen met FAS.

De jongste deelnemers aan dit boekje zijn bijna dezelfde leeftijd als mijn Kareltje. Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel een beetje jaloers ben. Deze kinderen hebben geaccepteerd wat ze hebben en lijken hun weg te vinden ieder op hun eigen manier, binnen hun eigen mogelijkheden. IK gun het mijn mannetje ook zo, maar hij wil er niet aan. Hij wil er niets mee te maken hebben. Hij wil niet “anders” zijn, dus ontkent hij het. En natuurlijk heeft hij gelijk, met hem is helemaal niets mis. En ja daar komt de maar, maar omdat hij zo graag “normaal” wil zijn, doet hij zo zijn best om niet op te vallen, dat hij steeds iedereen fopt en zichzelf daarmee te kort doet. Immers, hij is zo slim, zo gevat en tot de tand gewapend met humor, dus als hij zijn werk niet maakt, krast in zijn schrift en de vijfde pen deze week van zijn klasgenootjes heeft “geleend” en niet meer teruggeeft, dan zal hij het wel expres doen. Stiekem hoop ik dat hij het boekje leest. Hij is niet alleen…

Het boekje "Zie Mij" is heel waardevol en ik ga het zeker aan familie en vrienden uitdelen. Het is even heel kort wat FAS is en wat het inhoudt. De boekjes zien er alle drie heel mooi uit. Ik vond Valse Start in tegenstelling tot de andere wat lastig om te lezen en ik wist niet goed wat ik met de verhalen aan moest, ik zou deze dan ook minder snel uitdelen. De boekjes zijn allemaal niet te lang en makkelijk te lezen, frisse kleuren en mooie foto’s. Leuk dat de kinderen ook zelf wat hebben kunnen maken in Wat je niet aan mij ziet maar wel moet weten. Sebas is er erg trots op!

“Valse start” vind ik van alle 3, denk ik nog wel het meest waardevol. Hier schrijven moeders en kinderen met FASD elkaar over het leven met FASD. Wat ontroerend mooi en zo nodig. Het stigma moet er vanaf. Niet veroordelen maar open staan voor elkaar, elkaar zien, horen, begrijpen. Zo probeer ik ook Karel (niet zijn echte naam) altijd voor te houden. Zijn moeder wist niet beter, kon niet anders en wilde hem zo graag zelf opvoeden. Elk moeder heeft natuurlijk een eigen verhaal. Maar een ding hebben ze gemeen. Geen van hen heeft gedacht “laat ik mijn kind eens een valse start geven”. Geen van hen heeft FASD voor hun kind gewenst of gewild. Die boodschap is zo belangrijk, van schaamte en verwijt is nog nooit iemand beter geworden. Met compassie en begrip kom je een stuk verder…

Marjoke is trots op het resultaat. We zijn blij met zoveel boekjes. Marjoke heeft een lijstje gemaakt wie allemaal zo'n boekje moet krijgen.

Wat een mooi en nuttig boekje is het geworden. School gaat hier ook zeker wat aan hebben. Het is zo herkenbaar, ik hoop dat ik met dit boekje anderen ook meer kan informeren hoe moeilijk het soms kan zijn. Hoe onbegrijpelijk het gedrag vaak is... Ik hoop ook dat er nog veel meer onderzoek gaat komen met meer hulpmiddelen. Want dat is nog vaak heel veel zoeken....

X