Ondertussen hebben we heel wat kinderen geportretteerd, maar het begon ooit allemaal met Isiah (12). Lang voordat dit project van start ging, volgde fotograaf Allard hem een tijd om het leven van een kind met FAS in beeld te brengen. Laatst gingen we weer op bezoek bij Isiah en zijn oma in Vlissingen.
Om te beginnen moeten we even twee dingen rechtzetten. Dat vinden we zelf en dan hoeft hij het ook niet steeds opnieuw uit te leggen. Isiah’s naam spreek je uit als ai-see-ja. Heel simpel dus. En hij mag dan lang haar hebben, hij is en blijft een jongetje. De kapper mag niet bij hem in de buurt komen, want Isiah laat zijn haar met een reden groeien. Aan iemand anders zal hij het niet zomaar toegeven, maar aan oma Sylvia wel: hij wil op zijn vader lijken. Isiah heeft zijn vader alleen nooit ontmoet. Zijn moeder liet hem lang geleden eens een foto zien. De man op die foto had lang haar.
Isiah’s naam komt uit Amerika, daar komen ook zijn ouders vandaan. Zelf is hij in Nederland geboren. Dat heeft hij aan zijn oma Sylvia te danken. Het had niet veel gescheeld of Isiah’s leven had er heel anders uitgezien. Misschien was hij er zelfs niet eens geweest, want zijn moeder leefde een tijd op straat en dronk stevig. Oma Sylvia haalde haar dochter naar Nederland. Eenmaal hier kwam ze er pas achter dat ze zwanger was. Maar het drinken kon en kan ze nog steeds niet laten. Isiah moest na zijn geboorte zes weken in het ziekenhuis blijven om af te kicken van de alcohol. Vervolgens nam zijn oma de zorg voor hem op zich en sindsdien wonen de twee samen.
Isiah moest na zijn geboorte zes weken in het ziekenhuis blijven om af te kicken van de alcohol.
Isiah liet ons zijn geboortealbum zien. Het boek is compleet versleten door de ontelbare keren dat hij er in keek. Toch kijkt hij nog steeds volledig gebiologeerd naar het kleine jongetje op de foto’s. Op zijn geboortekaartje staat alles nog eens op een rijtje: 11 maart, 1795 gram, 42 centimeter. Isiah zwom zelfs in het allerkleinste babypakje. Maar het zijn de foto’s van zijn moeder waar Isiah het langst naar blijft kijken. Zonder commentaar te geven, maar met een frons op zijn voorhoofd.
‘s Middags kwam ook Lorenzo (10) nog even op bezoek. Hij is het pleegbroertje van Isiah en woonde jarenlang bij hem en oma Sylvia in huis. Lorenzo is een schat, maar zoals de meeste kinderen met FAS, kent hij ook een andere, minder vriendelijke kant. Er is niet veel voor nodig om van dit engeltje een duiveltje te maken. Isiah kan zich niet verweren, daardoor bleek het na verloop van tijd onmogelijk om de twee in een huis te laten wonen. Daarom woont Lorenzo tegenwoordig bij de tante van Isiah.
Er is niet veel voor nodig om van dit engeltje een duiveltje te maken.
Meer lezen over Isiah en Lorenzo? Dat kan vanaf 1 november als het boek uitkomt over de kinderen van het FAS-project.