Sjef Czyzewski maakt boek mogelijk

Sjef Czyzewski wond er geen doekjes om. De bestuursvoorzitter van de Rotterdamse verslavingszorginstelling Bouman GGZ werd zo gegrepen door het FAS-project, dat hij toezegde er hoogstpersoonlijk voor te gaan zorgen dat het project bij de Nederlandse verslavingszorg zou landen. Hij hield woord.

Tijdens een vergadering van het landelijk netwerk voor verslavingszorg maakte Czyzewski met de aanwezigen de afspraak om een groot aantal boeken af te nemen. Dat zorgt er niet alleen in één klap voor dat de realisatie van het boek gegarandeerd is, op deze manier komt het boek ook nog eens terecht op cruciale plekken. Het landelijk netwerk verslavingszorg wil bekendheid creëren voor het onderwerp, en de maatschappelijke bewustwording voor de gevaren van het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap vergroten. FAS is namelijk geen toeval.

Om misvattingen te voorkomen even het volgende: we maken geen zielig boek over zielige kinderen. Net als de rest van het project is de toon van dit uitgebreide en persoonlijk foto- en verhalenboek inspirerend. Kracht en eigenheid van de kinderen staan centraal, niet medelijden. Dat kunnen we natuurlijk allemaal wel vertellen, maar het is altijd beter om ook echt wat te kunnen laten zien. Om de instellingen een beeld te geven van de inhoud en vormgeving van het uiteindelijke boek, hebben we een zogenaamde dummy gemaakt.

We maken geen zielig boek over zielige kinderen.

Tien opgemaakte spreads laten zien uit welke verschillende onderdelen het boek straks bestaat: persoonlijke verhalen over thema’s rondom FAS, intieme fotoseries, interviews met betrokkenen zoals ouders en hulpverleners, niets verhullende en indringende portretten en veelgestelde vragen en misvattingen over alcohol en FAS beantwoord door wetenschappers. Op de foto bij deze blog is alleen de verpakking van de dummy te zien. Jammer misschien, maar de inhoud houden we voorlopig nog even voor ons. Wat we wel kunnen zeggen is dat de dummy er indrukwekkend uitziet, maar dat het echte boek wordt nog veel mooier wordt. Binnenkort volgt een voorproefje.

Wenst u meer informatie, wilt u overleggen of intekenen op het boek? Neem dan contact met ons op.

X