Marten & Richard

Het leven van Richard Derksen (47) was meer dan turbulent, maar hij worstelde en kwam boven. Lieve man, charmeur, vol humor. Droom: verhuizen naar een mooie plek waar de zon altijd schijnt, ook in zijn hoofd.

Marten Visser (49) is verslaggever bij het Noordhollands Dagblad. Van alle markten thuis. Schuimt het platteland rond Schagen af op zoek naar mooie verhalen en bijzondere mensen.

Richard en Marten zijn leeftijdsgenoten, maar daar houdt de vergelijking qua achtergrond dan ook wel op. Vormen samen een prima match. Lulden ook de lange autoritten van en naar Emmeloord moeiteloos vol. Richard bewondert de gave van Marten om een lijn in zijn levensverhaal te hebben gevonden.

EEN FOUTJE IS SNEL GEMAAKT

Blauw golfje onder logo FAS-project

In het holst van de nacht komt hij aangefietst. Voorzichtig nu. Voor de oprit naar het huis afstappen. Lopend verder. Op de tenen langs het huis naar achteren, zo stil mogelijk. Zachtjes opent hij de achterdeur. De keuken door en dan de trap naar boven. Hij weet precies welke krakende treden hij over moet slaan. Maar een foutje is snel gemaakt met een paar flessen pils achter de kiezen. Hij maakt geen foutje. Tegen vijf uur ’s nachts laat Richard Derksen zich op zijn bed vallen.

Een paar uur eerder heeft hij dezelfde route in omgekeerde richting afgelegd. Het is haast routine. Twee, drie keer per week sluipt hij na middernacht het huis uit. Pakt zijn fiets en trapt over de pikdonkere polderweg richting Emmeloord. Naar die oudere vent. Die altijd bier in huis heeft. En Tiroler porno. ‘Mag ik met mijn waldhoorn tussen jouw Alpen?’ Dat soort werk.

Een jaar of 13 is hij dan. Nu, een kleine 35 jaar later, kijkt hij erop terug. Wat heeft hem bezield?

Lees verder in het boek Waanzinnige Verhalen

Blauw golfje onder logo FAS-project
X