De koningin en haar slangen

Startdag maatjesproject 2020/2021.

Met een kroon op haar hoofd en een knuffelslang ketting komt ze binnen. Jasmijn, één van de hoofdrolspelers van FAS2025, is de exclusieve VIP op de startdag van het Maatjesproject. Midden op het podium staat een paars fluwelen koninginnenstoel voor haar klaar. Benen over elkaar geslagen, klaar om vragen te beantwoorden.

“Nou wie heeft er een vraag?”, Jasmijn draait haar koninginnenstoel naar een maatje die wil weten waar Jasmijn bang voor is. “Die vraag ga ik nu even niet beantwoorden. Ik ben wel bang voor spinnen.” “Next question please.” Ze schuift vloeiend door naar de Engelse taal. Haar kinderlijke enthousiasme is aanstekelijk, want de zaal vult zich met gelach. Haar ogen glinsteren net zo hard als de beugel in haar mond.

“Mijn broertje Damian heeft ook FAS. Wie wordt zijn maatje?” Er gaat een hand omhoog. “Mag ik jou nu wat vragen?” Een kort interview volgt om te achterhalen of het maatje wel van voetbal en spelletjesspelen houdt. “Nou ik weet zeker dat je een goed maatje wordt. Mag ik zo even een foto van je maken om aan Damian te laten zien?”

“Maar Jasmijn, waar houd jij eigenlijk van?”, komt er vanuit de zaal. Jasmijn vertelt over haar droom om een reptielenopvang te beginnen. “Ik hou van slangen, kijk maar!” Ze wijst naar haar slangenlerenschoenen net zoals die van haar maatje Dora. “Als we zulke grote evenementen hebben, moeten we natuurlijk wel op elkaar afgestemd zijn”, vertelt Dora.

In haar enthousiasme vergeet ze eigenlijk te luisteren naar de antwoorden. “Jullie stellen zulke goede vragen zeg!” Jasmijn haar energie laat haar op het randje van de stoel zitten. Er zijn misschien tien vragen beantwoord, maar Dora wenkt dat het tijd is om te gaan. Voordat Jasmijn haar grens is bereikt en zonder dat ze dat zelf door heeft. Als een koningin buigt ze, bedankt ze iedereen en verlaat ze het podium met haar slangen. Een lach van oor tot oor blijft als make-up op haar gezicht zitten.

Geschreven door: Levi Smit, medewerker van het FAS-project

FAS2025V wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje fondsKansfondshet Gehandicapte Kind en Stichting Boschhuysen.

X