Vuilnisbakken en Natte truien

Stagiaire Sophie schrijft over haar huisbezoek aan maatjeskoppel Jennifer en Michal.

Gister stond er weer een huisbezoek op de planning. Samen met maatje Jennifer stapte ik op de bus naar het dorp Schoonrewoerd op weg naar Michal (11). Onderweg vertelde ze dat ze het ontzettend leuk vindt om maatje te zijn en de afgelopen tijd heel leerzaam vond. “Hoe merk je aan Michal dat hij FAS heeft?”, vroeg ik. “De impulsiviteit en hyperactiviteit. Michal kan vaak niet wachten om een plan om te zetten in actie.” vertelde ze. Laatst hadden ze samen bedacht om boven een spelletje te spelen, maar Jennifer had haar glas water nog niet leeg. Michal vond het te lang duren. Hop, hij tikte ongeduldig tegen de onderkant van het glas. Tempo maken! Een seconde later zat Jennifer met een natte trui, oeps!

Super-vuilniszak

Eenmaal aangekomen bij Michal, loop ik naar boven. Het eerste wat mij op valt zijn de twee kleine vuilnisbakken op zijn slaapkamer. Michal is gek op vuilnis. Zo heeft hij een zelfgemaakte super-vuilniszak (meerdere vuilniszakken uit elkaar geknipt en aan elkaar geplakt). Hij past er zelf helemaal in. Trots demonstreert hij zijn truc. Ik kan het niet laten om van dit vrolijke vuilnistafereel een foto te maken!

Een écht maatje

Jennifer en Michal gaan vast aan de slag met slingers maken voor zijn verjaardag in april. Je kan niet vroeg genoeg beginnen! Michal heeft de leiding over de nietmachine en maakt zo de papierslingers aan elkaar. Ik kan merken dat ze het samen goed kunnen vinden. Het zijn échte maatjes.

Als eerste beneden!

Hierna is het tijd voor mij om te gaan. Onderweg naar beneden word ik ingehaald. Michal wilt graag vooroplopen want hij moet wel als eerste beneden zijn! Een bommetje vol tomeloze en vrolijke energie. Hij laat me helemaal uit tot aan de deur, wat een gentleman. Daarna is hij snel weg want ze gaan bijna eten en er moet ook nog een cake worden bakken voor het toetje. Druk, druk, druk. Zij vermaken zich wel! Volgende week gaan Michal en Jennifer een nieuwe super-vuilniszak maken: niet met zwarte, maar met blauwe vuilniszakken. Ik ben benieuwd naar het resultaat!

Met een glimlach op mijn gezicht loop ik richting de bus. Wat een gezellige middag, en wat fijn dat Jennifer en Michal het zo leuk hebben samen.


Geschreven door: Sophie van der Lof, medewerker van het FAS-project.

FAS2025IV wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje fondsKansfonds, het Gehandicapte Kind en Stichting Boschhuysen.

X