Het Fas-project gaat internationaal!

Brain Awareness Week

De animatie ‘Eén glaasje mag toch wel?’ is vertaald naar het Engels en een betere timing om deze animatie te lanceren is er niet. Deze week is het namelijk de International Brain Awareness Week. De animatie laat op een simpele manier zien wat het effect van één glas alcohol is op de foetus. Wij willen dat deze informatie mensen wereldwijd bereikt. Help jij mee?

FAS in andere landen

Wereldwijd worden er gemiddeld zo’n 119.000 kinderen per jaar met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) geboren. De vijf landen waar het meeste alcohol tijdens de zwangerschap wordt gedronken zijn Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Belarus en Ierland. Maar ook buiten Europa wordt alcohol gedronken: in Canada drinkt nog zo’n 10% van de moeders tijdens de zwangerschap en ook in Afrika liggen deze aantallen hoog. De kennis over de gevolgen van het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap is op te veel plekken in de wereld nog mager, terwijl de gevolgen drastisch en onomkeerbaar zijn.

Het FAS-project in Nederland

In Nederland is het FAS-project al een heel eind op weg om men bewuster te maken over de gevaren van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap en hen te informeren over FAS. Zo organiseren wij bijvoorbeeld exposities, lezingen en colleges bij onderwijs- en zorginstanties én volgen wij Jasmijn, Isiah, Lorenzo, Mila en Marcella gedurende 10 jaar lang om te laten zien hoe zij zich ontwikkelen. De verhalen die wij vertellen zijn persoonlijk en bieden een intiem kijkje in het leven met FAS. Hoe mooi zou het zijn als die verhalen óók in het buitenland onder de aandacht komen?

Spread the word!

Naast de Engelse animatie, hebben we daarom ook een Engelstalige site ontwikkeld. Bekijk hier de portretten van de kinderen, de video’s van Jasmijn, Isiah, Lorenzo, Mila en Marcella en lees feiten over FAS. Hiernaast publiceerden wij het verhalen- en fotoboek ‘Children with FASD – Kinder mit FASD’ dat je via de website kan bestellen. Wij hebben als doel om ons internationale bereik te vergroten en door onze verhalen te delen kun jij ons helpen. Dus: spread the word!


Geschreven door: Marieke Kruijssen, medewerker van het FAS-project.

FAS2025IV wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje fondsKansfonds, het Gehandicapte Kind en Stichting Boschhuysen.

X