Tweede plaats Canon Prijs

Het was nagelbijtend spannend gisteravond in het Fotomuseum Den Haag. Dat gold voor de uitreiking van alle categorieën van de Zilveren Camera. Maar bij ons ging het eigenlijk maar om één ding: wie ging naar huis met de Canon Prijs?

Om maar met de deur in huis te vallen: dat waren wij helaas nét niet. Onze collega’s van het Sochi Project overtuigden met hun vijfjarige mega-project de jury en kregen de eerste prijs. Het FAS-project eindigde op de tweede plek. Een enorm eervolle plek gezien de journalistieke zwaargewichten tegen wie we het hebben opgenomen in deze competitie.

Dit vond de jury:

“Het FAS-project van journalist Joost Bos en fotograaf Allard de Witte is een prachtig voorbeeld van hoe een kleinschalig journalistiek fotoproject door enthousiasme en liefde voor het onderwerp kan uitgroeien tot een omvangrijk en impactvol project. De website, tentoonstelling en het boek vertellen het verhaal van de complexe gedragswereld van kinderen met het FAS-syndroom. De fotograHie is zonder opsmuk, sober en direct en de interactie op de site is net zo: eenvoudig en daardoor overzichtelijk en recht door zee. Dat leidt tot een omgeving waarbinnen je wil blijven ronddwalen. In alle opzichten een geslaagd voorbeeld van hoe fotografie aan kan zetten tot maatschappelijke bewustwording, zonder dat het belerend wordt. Arts for social change in optima forma, waarin de fotografie met zijn eigen merites over eind blijft.”

Van de winnende foto’s van de Zilveren Camera wordt een tentoonstelling gemaakt, die het hele land door reist. De expositie bevat de genomineerde en winnende foto’s uit alle categorieën van de Zilveren Camera alsmede het genomineerde en bekroonde werk van de Canon Prijs en de Nationale Portretprijs.

De tentoonstelling is eerst te zien in het Fotomuseum Den Haag, gelijk na de uitreiking van de prijzen op zondag 26 januari 2014 en de vijf weken direct daarop aansluitend.

X