‘Please Please Me’

Een blog over de startdag van het maatjesproject.

Wat een dag! Vanwege een treinstoring rijden de treinen niet rechtstreeks vanuit Groningen, dus pak ik maar de bus naar Europapark. Vanaf daar de trein in, rechtstreeks naar Amersfoort, naar de startdag van het nieuwe FAS maatjes project. Nog geen idee wat me te wachten staat. Erg benieuwd zit ik te luisteren naar het oudste album van The Beatles, ‘Please Please Me’.

Eenmaal aangekomen op het station Amersfoort ontmoet ik twee medemaatjes. We lopen samen door het klaarblijkelijk pittoreske Amersfoort naar ’t Tuinhuys toe, waar we de rest van de maatjes gaan ontmoeten. De sfeer wordt meteen bepaald met een warm welkom, een kop koffie en een nieuwsgierig gezelschap. Na wat kennismakingsspelletjes komt adoptievader Roland vertellen over de begeleiding van Kacper. Waar ik ‘geluk’ mee heb, aangezien ik al weet dat ik Kacper’s maatje zal worden. Ik denk bij mezelf: ‘mooi meegenomen, dit is een kans om alles te weten te komen’.

“Dit is een kans om alles te weten te komen.”

Roland, de vader van Kacper, begint te vertellen. Ik kom er echter al snel achter dat FAS ook intens veel impact heeft op de omgeving van Kacper, en dat het omgaan hiermee je leven drastisch kan veranderen. Het valt mij gelijk op dat Roland, een T-shirt aanheeft waarop ‘The Beatles’ staat. Ineens verandert de naam van het album in mijn hoofd, “Please Please, Not Me”, aangezien dit alles is wat FAS op dit moment voor mij uitstraalt.

De maatjes stellen kritische vragen. Hoe, wat en waarom? Wat voor impact heeft een kind met FAS op het gezinsleven? Wat speelt zich af in al die kleine koppies, die er helemaal niets aan kunnen doen? Niemand weet wat er exact in hun hoofd omgaat, daar kom ik achter zodra Richard, die zelf FAS heeft, het woord neemt en zijn verhaal doet over zijn FAS-kenmerken, en hoe hij hiermee omgegaan is in het verleden. Het doet me goed om te zien dat Richard er zo goed is uitgekomen, hoewel ik heel goed besef dat de juiste begeleiding hierin essentieel is geweest.

“Dit soort vragen spelen zich ook af in al die kleine koppies, die er helemaal niets aan kunnen doen.”

Al met al, een indrukwekkende dag waarin mensen zich enorm hebben opengesteld om ervoor te zorgen dat een fris aantal maatjes zich kunnen inzetten voor diegenen die de hulp ontzettend goed kunnen gebruiken. Informatieve, Indrukwekkende en fascinerende woorden. Woorden waardoor ik de komende tijd meer te weten wil komen over FAS. Woorden die deze dag goed kunnen omschrijven, met dank uiteraard aan de verhalen van Richard en Roland.

Geschreven door: Brian, maatje van Kacper

Wil je meer weten over Kacper, lees dan wat Demi (oude maatje van Kacper) over hem schreef.

“Kacper had alleen nog maar oog voor de bal en de profvoetballer”

Benieuwd naar andere kinderen met FAS? Meld je dan hier aan voor het FAS-kompas en mis geen verhaal meer over Marcella en de andere vier kinderen van FAS2025. Of bekijk hier de films over kinderen met FAS.

Het maatjesproject FAS2025III wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje fonds, Kansfonds, NSGK, HandicapNL en Stichting Boschhuysen.

X