FAStival – De film van je leven

Op zondag 27 november wordt Lab 111 te Amsterdam overbevolkt door de gasten van het FAStival. Zij paraderen rond in glimmende zwarte pakken, lange paarse jurken, glitters, kettingen, de één nog schitterender dan de ander. In de grote filmzaal wordt het FAStival geopend door Allard de Witte (Het Witte Bos). Het festijn wordt afgetrapt met een serie foto’s van kinderen met FAS en de aankondiging van De film van je leven. Zesentwintig kinderen met FAS hebben meegewerkt aan dit project. Vier maanden lang zijn ze druk bezig geweest met het filmen van hun dagelijkse leven.

Joost Bos en Marieke De Bra van Het Witte Bos nemen de presentatie over. Het publiek wacht vol spanning af tot de film in première gaat. Maar eerst worden een aantal sterren uit de film geïnterviewd. Sandria (5) vertelt dat ze altijd al beroemd wilde worden. Het leukste aan het filmen vond zij om ‘gekke dingen te doen’. Ook Jasmijn (8) mag naar voren komen voor een interview. Zelfverzekerd stapt ze naar het midden van het podium: ‘Ik sta hier het fijnst, want dan kan iedereen me zien’. Jasmijn vindt het bovendien maar onhandig dat Joost de microfoon vasthoudt en eist deze met een belerend ‘geef eens hier’ al snel zelf op. Aan de aandacht en roem is ze inmiddels wel gewend, sinds ze vorige week het boek 0% Alcohol en zwangerschap gelanceerd heeft op televisie. Jasmijn had de eer om het eerste exemplaar aan staatssecretaris Martin van Rijn van VWS te overhandigen. En deze ‘meneer die de vriend van de koning is’ vond Jasmijn ‘heel charmant’. Ze vond het leuk om aan De film van je leven te werken.  Ze sluit af met een belangrijke en kraakheldere boodschap: ‘Als je zwanger bent moet je niet alcohol drinken juist’.

Damien (6), het pleegbroertje van Jasmijn, deed ook mee aan De film van je leven. Net als voor de kinderen, was het maken van de film voor hun pleegmoeder Esther een bijzondere ervaring. Ze vertelt dat het voor haar veel eye-openers heeft opgeleverd, omdat ze door de camera op een andere manier naar haar kinderen keek. Het heeft haar veel mooie momenten opgeleverd. Maar het was ook confronterend. Zo viel haar, tijdens het filmen en het terugkijken van de beelden, de onzekerheid en kwetsbaarheid van Damien ineens meer op.

Daarna betreedt Jurre (10) het podium, strak in pak en met een super hip kapsel. Hij is speciaal voor het FAStival nog naar de kapper geweest. Het leukste van het filmen vond hij dat hij bij hoge uitzondering op de kast in de klas mocht zitten. Over zijn nieuwe school vertelt hij dat hij het er erg fijn heeft. Hij heeft er leuke vrienden en de docenten geven er meer uitleg.

Joëlla (16) mag ook naar voren komen. Zij was het eerste kind met FAS waar Joost Bos contact mee had. Op vrijdag ging hij vaak bij haar langs en dan was het altijd feest, vertelt Joost. ‘Want dan waren er bitterballen, frikandellen en kipnuggets’, en daarvoor ook nog taart. Joëlla staat geregeld voor volle college zalen op de Universiteit van Nijmegen waar ze dan vertelt over FAS. Soms is de zaal zo vol met mensen dat het bijna niet meer past. ‘Dat is goed’, legt ze uit, ‘want dat betekent dat er aandacht voor FAS is’. Het moeilijkst aan De film van je leven vond Joëlla dat ze de handstand moest doen, ‘en andere dingen, want ik ben een puber en pubers doen dat soort dingen niet meer’.

De première
Dan is het eindelijk tijd voor de première van De film van je leven. Op een kleurrijke achtergrond zien we een dag uit het drukke leven van al die lieve, energieke kinderen met FAS. Ochtendrituelen komen voorbij, scènes op het schoolplein, ze leven zich uit op de trampoline en dekken de tafel voor het avondeten. Daarna stellen ze hun liefste knuffel aan ons voor, worden ze voorgelezen door papa en mama om uiteindelijk in een diepe slaap te vallen. Het is herkenbaar en ontroerend, maar er wordt vooral ook veel gelachen in de zaal.

En zoals hoort bij een geweldige film, worden er vervolgens heuse awards uitgereikt. Sandria neemt de award voor beste actrice in ontvangst, voor haar gepassioneerde vertolking van ‘Let it go’ van Frozen. Kieran (11) springt op als hij zijn naam hoort. Hij wint de award voor de beste regisseur. Het is voor hem ‘echt een complete verrassing’ en hij steekt zijn beker trots de lucht in. De award voor beste special effects gaat naar Kacper (8), omdat hij zo geweldig hard kan grommen. Ter illustratie doet hij het op het podium nog een keer voor en laat daarna stoïcijns, maar met de kuiltjes in zijn wangen, zijn beker aan het publiek zien.

Natuurlijk zijn de drie award winnaars niet de enige winnaars. Opgewonden stormen alle kinderen ten slotte het podium op als hun naam genoemd wordt en krijgt iedereen een medaille. Jasmijn ziet haar kans om de zaal nog één keer door de microfoon toe te spreken en zegt: ‘ik vind vooral dat iedereen heel erg zijn best heeft gedaan’. En dat vinden wij ook.

Bekijk De film van je leven de andere films van het FAS-project hier!

X