Boekpresentatie Waanzinnige verhalen

Voor het project Waanzinnige Verhalen zijn 22 volwassenen met FAS gekoppeld aan schrijvers en kunstenaars, waarmee ze een jaar samen optrokken. De verhalen, liedjes, gedichten en foto’s die hieruit voort zijn gekomen zijn gebundeld in het boek Waanzinnige Verhalen. Op 27 november werd het boek feestelijk gelanceerd in Amsterdam.

Voorafgaand aan de optredens van de deelnemers van Waanzinnige Verhalen en de officiële uitreiking van het boek, presenteren Rianne Spit en Allard de Witte (Het Witte Bos) een quiz. De quiz toetst welke FAS-volwassene en gekoppeld maatje elkaar het beste kennen. Eén van de vragen is: Wat is het leukste dat jullie het afgelopen jaar samen hebben gedaan? Hierover verschillen de meningen. Er zijn zoveel leuke dingen op te noemen. Zoals een kerstdiner bij de voedselbank, een cabaret optreden, lachen om bananen melk in de koffie of gewoon samen kletsen.

Patrick
Schrijfster Josha Zwaan, het maatje van Patrick Jansen (35), vertelt dat Patrick net van de drank af was toen zij elkaar leerden kennen. Mensen met FAS zijn extra gevoelig voor het ontwikkelen van een verslaving. Het heeft dan ook jaren geduurd voordat Patrick zijn weg in het leven kon vinden. Nu gaat het gelukkig erg goed. ‘Zodra de alcohol uit zijn leven verdween, kwam er een hele aardige jongen tevoorschijn’.

Richard
Ook Richard Derksen (48) vertelt over zijn ervaringen met FAS: ‘Als er een rood lint is of een hoog hek, wil ik gelijk weten waarom ik daar niet doorheen of overheen mag. Toen ik jong was, heb ik een brandje gesticht. Voordat ik het uit kon pissen was het oncontroleerbaar en was een halve school weg’. Journalist Marten Visser heeft een jaar opgetrokken met Richard. Hij vertelt welk verhaal van Richard hem het meest is bijgebleven: ‘Hij had net een kind gekregen en besloot dat hij van de drugs af moest. Daarom stuurde hij zijn vrouw en pasgeboren kind naar familie en ging zelf naar Spanje zonder geld. Hij moest daar overleven met alles wat hij vond’. Richard vult hem aan: ‘Na Spanje heb ik nooit meer heroïne gebruikt’.

Björn
Toen Björn Kloosterman (32) zijn maatje en schrijver Karel Kanits voor het eerst zag dacht hij nog: ‘wat een rare snuiter’. Uiteindelijk hebben ze samen een bijzondere vriendschap opgebouwd. Het gesprek over de grootste ‘bully’ van Björn in zijn jeugd hebben beide heren als meest kenmerkende gebeurtenis genoteerd. Hiermee winnen ze de quiz en krijgen ze de eer om de eerste twee exemplaren van Waanzinnige Verhalen, later die middag, in ontvangst te nemen.

Rolien
Maar eerst komen Rolien Bakker (33) en haar maatje, journaliste en schrijfster Marijn Heemskerk, aan bod. Rolien woont op zichzelf, samen met haar parkiet. Tot 15 jaar geleden had ze nog geen idee dat ze FAS had en heeft hierover ook nooit met haar overleden moeder kunnen praten. Als kind spiegelde Rolien haar moeder: ze pakte een fles alcohol vanuit haar ledikantje en begon te drinken. Ze hebben nooit een goede moeder-dochter relatie gehad, maar ondanks haar woede heeft Rolien haar moeder toch kunnen vergeven. Haar maatje Marijn sluit af met de mooie woorden: ‘Ik hoop van Rolien te hebben geleerd meer onbevangen te zijn’.

Cynthia
Cynthia (20) presenteert de rest van de middag in haar beeldige paarse jurk samen met haar maatje, schrijfster Shantie Singh. Lang geoefend hebben ze niet, maar dat was ook niet nodig. Met een stel kaartjes om de presentatie van af te lezen brengen ze de middag van het ene hoogtepunt naar het andere.

Patricia
Ook Patricia (22) steelt de show met twee dialogen die ze samen met haar maatje, schrijfster Victoria Broens, heeft geschreven en opvoert met vriendin Loraine. Het eerste dialoog, dat heel overtuigend is voorgedragen, is confronterend en verdrietig. Het is gebaseerd op een voicemailbericht van de moeder van Patricia. Het tweede dialoog bestaat uit het gesprek dat Patricia eigenlijk graag zou willen voeren met haar moeder, maar wat tot nu toe nog niet is gelukt. Toevallig heeft ze onlangs een telefoongesprek gehad met haar moeder, waarin haar moeder zei dat ze trots op haar is. Dit heeft haar veel goed gedaan en ze hoopt haar in de toekomst regelmatiger te spreken; ‘alleen al om even te horen hoe het met elkaar gaat’.

Andras
Andras Wimmer (22) alias Black Rood treedt op samen met zijn maatje en rapper Jeroen Gaarthuis alias Moos, met het nummer ‘Oranje muur’. Het is een ritmisch sterk, stoer en eerlijk nummer. In het nummer van Andras speelt, net als bij Rolien en Patricia, de relatie met zijn moeder een belangrijke rol: ‘Ik wil haar niet neer zetten als een kwaad persoon. Maar door haar werd ik een kwaad persoon. Ik ben boos op haar maar dat betekent niet dat ik niet van haar hou. De allerlaatste vraag die ik stel is… lijk ik op jou!?’

Dan worden de eerste boeken uitgereikt, verkocht en gesigneerd door grote FAS-sterren als Cynthia, Patricia, Patrick en Tineke. In de hal en het café wordt nog lang nagepraat. Mét een drankje, maar uiteraard zonder alcohol.

Bestel hier het boek Waanzinnige Verhalen

X