FAS bij Eloïse in de klas

Een bijzondere spreekbeurt? Dat zit vanmiddag wel goed in groep acht van OBS de Octopus in Zwolle. Eloïse vertelt haar klasgenoten wat het betekent om FAS te hebben. Wij hielpen haar een handje met verhalen en een kleine expositie.

‘Heb je vaak hoofdpijn?’ ‘Drinkt je moeder nog steeds?’ ‘Hoelang bestaat FAS al?’ ‘Geloofde je ons toen we tegen je zeiden dat we je echt niet raar vinden?’ Normaal duurt een spreekbeurt in haar klas een kwartiertje. Maar Eloïse staat al meer dan een uur voor haar klas te vertellen en vragen te beantwoorden als haar juf zegt dat het nu écht tijd is om te stoppen. Het is bijna half vier. De kinderen hadden niet eens door dat ze al lang naar huis mochten.

De kinderen hadden niet eens door dat ze al lang naar huis mochten.

Eloïse is twaalf jaar oud en ziet er eigenlijk net zo uit als haar klasgenoten. Haar citoscore verschilt niet van het gemiddelde van de klas. Maar dat is niet het hele verhaal. Eloïse vergeet soms zomaar dingen, vindt dingen lastig die voor anderen de gewoonste zaak van de wereld zijn en bij teveel prikkels slaan bij haar de stoppen door. Maar spreekbeurten houden, dat kan ze als geen ander.

Haar cijfer bepalen de klasgenoten samen. Juf moet alle formulieren nog doornemen, maar een snelle inventarisatie laat zien dat Eloïse rustig kan slapen vannacht: lager dan een negen zal het niet worden. We zijn supertrots op je Elo!

Bekijk ook De film van je leven: een dag uit het leven van dertig kinderen met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS).

X