“De interactie met de studenten maakt het college bijzonder”

FAS college-tour

“We leven in een maatschappij waarin het gewoon is om te drinken tijdens de zwangerschap,” merkt een student uit de zaal op. Het is even stil, waarna een andere student zegt: “Waarom wordt alcohol voor een zwangere vrouw niet verboden?”

“Dit opende mijn ogen wel even’’, zegt Heleen, maatje en student Medische Psychologie. Samen met maatje Carlijn en pleegmoeder Leonie geeft ze een college over FAS voor een grote groep meeloopstudenten Social Work van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). ‘’Op dit moment zijn we heel erg bezig met de bewustwording onder individuen. Maar moet het eigenlijk niet meer een beleidskwestie worden?”

Schuldig?

De studenten krijgen de FAS-film te zien, waarin een moeder vertelt dat ze zich schuldig voelt over het beschadigen van haar kind. Er ontstaat een discussie in de zaal, waarbij een student stellig uitspreekt dat de moeder zich eigenlijk niet schuldig mág voelen. “Dat zijn heftige opmerkingen’’, zegt Heleen, ‘’maar ik vind het juist goed dat ze een mening hebben en deze ook uitspreken. Het is namelijk vrij logisch dat het gezegd wordt en een interessante gedachte, vind ik.”

Nuance

Heleen probeert de reacties wel te nuanceren met voorbeelden waaruit blijkt dat het voor geen enkele moeder een bewuste keuze is om tijdens de zwangerschap te drinken. En door aan te geven dat moeders bijvoorbeeld ook verkeerd geïnformeerd kunnen worden door artsen. “Ik probeer in gesprek te gaan met de studenten vanuit mijzelf, dat is het enige wat ik kan doen. Als één student iets zegt, ga ik er vanuit dat meer studenten het vinden of denken. Daarom is het juist goed om het er met elkaar over te hebben. Ik sta niet voor de zaal om ze een mening op te leggen.”

“Ik hoop dat een paar studenten vanavond aan de eettafel bij hun ouders vertellen dat ze echt wat geleerd hebben. Dat heb ik dan toch maar bereikt. “

Gesprek aangaan

Heleen geeft regelmatig colleges over FAS voor studenten. “Elk college is weer anders en leuk op een eigen manier. Maar een college is pas écht bijzonder als er interactie is met de zaal en de studenten vragen gaan stellen. Echt het gesprek aangaan met elkaar, dat vind ik belangrijk. Door de verschillende geluiden van de studenten kom ik elke keer weer tot nieuwe inzichten, die ik de volgende keer weer toepas. Ik hoop dat een paar studenten vanavond aan de eettafel bij hun ouders vertellen dat ze echt wat geleerd hebben. Dat heb ik dan toch maar bereikt. “

Wil jij ook dat we langskomen op jouw mbo-school, hogeschool of universiteit? Of ben je als docent geïnteresseerd? Mail dan naar info@fasproject.nl en we praten graag samen verder over de opties!

Met de FAS college-tour willen we de risico’s van alcohol tijdens de zwangerschap zo ver mogelijk door laten dringen in de samenleving en hulpverlening. Met de college-tour gaan we langs verschillende scholen om te vertellen over FAS. De colleges worden gegeven door studenten die maatje zijn van een kind met FAS, samen met ervaringsdeskundigen: volwassenen met FAS, (pleeg)ouders en professionals. De focus ligt in de colleges ligt op herkenning, preventie en begeleiding.

Door: Aranka van Lindert

Wil je meer lezen over alcohol en zwangerschap? Het boek 0% Alcohol en zwangerschap geeft antwoord op de belangrijkste vragen over alcohol en zwangerschap. Wat doet alcohol nu precies met de foetus? Welke hoeveelheid alcohol zorgt voor schade? Kan bijvoorbeeld ook dat ene glaasje kwaad?

Het project FAS2025III wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje fonds, Kansfonds, NSGK, HandicapNL en Stichting Boschhuysen.

X