Dániel doet ook mee

Dániel (9) is de nieuwste deelnemer aan het FAS-project. Zijn moeder heeft zoveel gedronken dat zowel de achterstand in zijn ontwikkeling als de lichamelijke schade enorm is.

In de achterliggende maanden hebben we heel wat kinderen met FAS ontmoet. Hoewel je zou verwachten dat we ondertussen wel wat gewend zijn, worden we bij elke nieuwe kennismaking opnieuw geraakt door de aangrijpende verhalen. Afgelopen week waren we op bezoek in Enschede bij Dániel (9) en zijn familie. Daar waren we erg onder de indruk.

Dániel werd geboren in Hongarije. Toen hij vijf jaar geleden werd geadopteerd, was hij erg klein voor zijn leeftijd. Maar volgens de Hongaarse autoriteiten was er niets ernstigs met hem aan de hand. Een bezoek aan de FAS-poli in Winschoten bewees het tegendeel. Dániel’s moeder heeft zoveel gedronken dat de achterstand in zijn ontwikkeling enorm is. Alle FAS-kenmerken zijn bij hem in extreme mate aanwezig.

Alle FAS-kenmerken zijn bij Dániel in extreme mate aanwezig.

Dániel heeft bijvoorbeeld veel moeite met zijn lange en korte termijn geheugen. Het ene moment weet hij iets nog wel, het volgende moment is hij het totaal kwijt. Hij heeft een IQ van 60 en gaat naar een ZML school. Elke ochtend wordt hij met een busje opgehaald. De alcohol heeft bovendien heel veel lichamelijke schade aangericht. Zo is Dániel geboren met een hartafwijking, functioneren zijn longen niet zoals zou moeten en is zijn urinebuis niet goed aangelegd.

Maar het meest heftigste gevolg van FAS zagen we toen Dániel voor de fotosessie zijn t-shirt uittrok. In zijn buik heeft hij een zogenaamde button. Het is voor Dániel namelijk niet altijd makkelijk om te eten. Zijn hersenen sturen de hongerprikkel en slikreflex niet goed aan waardoor hij soms compleet afhankelijk is van sondevoeding. Toen wij er waren ging het goed en at Dániel een broodje worst. Met muizenhapjes weliswaar. Voor Dániel is dat een reuzenprestatie. Klagen is er trouwens niet bij; Dániel houdt meer van lachen en gek doen.

X