Campagne voor verloskundigen van start

Vandaag is een spannende dag voor Manuela. Zie je de foto boven dit bericht? Dat is een poster met haar gezicht erop. Vanaf vandaag hangt Manuela in de wachtkamer van alle verloskundigenpraktijken in Nederland. Want vandaag start de nationale campagne Eén glaasje kan toch wel?

Alle ruim 3300 verloskundigen van Nederland ontvangen deze week een bijzonder cadeau: een pakket met het boek FAS-kinderen, een E-les, een magazine en informatiemateriaal. Alles in het teken van alcohol en zwangerschap. Het doel is er voor te zorgen dat alle verloskundigen van Nederland een eenduidige boodschap uitdragen: alcohol hoort niet bij de zwangerschap.

Het blijkt lastig voor verloskundigen om alcohol bespreekbaar te maken. Veel zwangere vrouwen drinken door, ook al beweren ze van niet. Alcohol tijdens de zwangerschap kan grote en blijvende schade aan het ongeboren kind veroorzaken. Schade die volledig te voorkomen is.

Als verloskundige wil je graag helpen, daarom ben je hulpverlener geworden. Iets wat de cliënt niet wil horen, zeg je liever niet. Maar je moet ook over lastige onderwerpen durven praten.” verloskundige Diana Koster, Den Haag

Een in april uitgevoerd onderzoek door vijf honours studenten van Hogeschool Saxion onder honderd zwangere vrouwen leverde belangrijke gegevens op over de manier waarop hun verloskundigen voorlichting geven over de risico’s van alcohol tijdens de zwangerschap. De conclusie: alcohol is onderwerp van gesprek, maar bij 60% van de verloskundigen zijn de gevolgen dat niet. Van de ondervraagde vrouwen zegt 27% alcohol te hebben gedronken tijdens de zwangerschap.

Deze campagne is een initiatief van Stichting Het Witte Bos en gefinancierd door de Bernard van Leer Foundation. Mondriaan GGZ, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) en de Beroepsorganisatie voor verloskundigen KNOV zijn belangrijke partners.

MG_6552 MG_6557 MG_6602 MG_6612 MG_6616 MG_6627 MG_6646 MG_6673 MG_6751

X