Ambassadeurs voor pleegzorg

Om FAS voor eens en altijd binnen pleegzorg op de kaart te krijgen, zijn we een nieuw project gestart. Vier pleegkinderen met FAS spelen daarin een belangrijke rol.  Ze zijn de ambassadeurs die samen met hun maatjes vertellen wat FAS voor hen betekent. Afgelopen weekend kwamen ze samen voor de startdag.

Ze staan te trappelen om te beginnen, de vier kinderen die vandaag samen met hun maatjes naar Amsterdam zijn gekomen. Tijdens het FAS-project hadden ze elkaar al eens kort ontmoet, maar vandaag gaan Sem, Cynthia, Marcella en Joëlla de hele dag samen aan de slag.

Binnen pleegzorg komt FAS tien keer zoveel voor als daarbuiten. Maar pleegouders en professionals hebben meestal niet genoeg kennis om deze bijzondere pleegkinderen op de juiste manier te ondersteunen. Daar gaan we wat aan doen. Aan de hand van de foto’s en verhalen zullen de ambassadeurs presentaties geven over FAS. Want daar kunnen zij zelf het beste over vertellen.

Vier pleegkinderen met FAS spelen een belangrijke rol

De dag beginnen we met een spannende quiz zodat iedereen op een ontspannen manier elkaar wat beter leert kennen. Op de vraag wie er later bij de politie wil, weet Sem natuurlijk het antwoord. Want dat wil hij graag. Maar de vraag is of het lukt om voor de politie te werken als je FAS. Het vormt gelijk de aanleiding voor de andere ambassadeurs om te vertellen wat ze later willen worden. Vol aandacht luisteren de kinderen naar elkaar want ze krijgen niet zo vaak de kans om andere FAS-kinderen te spreken. En ook de maatjes vertellen over hun toekomstdromen. Ze blijken meer gemeen te hebben dan ze van tevoren dachten.

Maar de quiz bevat ook minder ingewikkelde vragen. Hoeveel traptreden zijn ze opgelopen voordat ze in de overlegzaal waren? Maatjes en ambassadeurs overleggen driftig want ze willen natuurlijk allemaal winnen. Marcella denkt het antwoord op deze vraag zeker te weten en zegt dat het er 26 zijn. Ze had ze nog wel geteld op weg naar boven. Alleen was ze vergeten dat ze grote stappen nam en steeds een trede oversloeg. Sem zit er met zijn schatting van 52 treden het dichtste bij. Samen met Joella is hij een half uur later de winnaar van de quiz, maar voor iedereen is er een prijs.

Foto’s vertellen hun verhaal en vormen ook het uitgangspunt voor de presentaties

Tijdens het FAS-project hebben alle aanwezige kinderen zelf een fotodagboek gemaakt. Deze foto’s vertellen hun verhaal en vormen ook het uitgangspunt voor de presentatie die ze deze dag gaan voorbereiden. Samen met hun maatje zullen ze bij elke foto uitzoeken waarom hij belangrijk voor ze is. Een vrolijke foto van je biologische familie vertelt bijvoorbeeld een groter en vaak verdrietig verhaal. En voor Joëlla is voetballen de manier om even alle energie kwijt te raken als ze boos is. Dus voor haar moet de foto waarop ze voetbalt in haar straat er zeker bij.

De dag eindigt met het spannendste onderdeel: het geven van een presentatie. De ambassadeurs blijken het allemaal heel goed te kunnen. En als ze even vastlopen helpt hun maatje hen er even bij. De komende tijd gaan de ambassadeurs samen met hun maatjes aan de slag om de presentaties verder af te maken.

En of de dag een succes was? Vraag dat maar aan Marcella. Als ze de deur uitgaat draait ze zich nog een keer om: ‘We komen toch wel snel weer bij elkaar hé?’

 

20150103_133345-900x600

Maatje Alisha met haar pleegzusje Marcella.

20150103_150804-900x600
Marcella, Cynthia, maatje Celesta en Joëlla.

20150103_144016-900x600
Maatje Babette en Sem denken hard na over het verhaal achter een foto.

20150103_133359-900x600
Sem doet hard zijn best tijdens de boterhammeneetwedstrijd.

DSC_0035-900x600

Joëlla met pleegzusje en PGB’er Noesjka.

X