Vadertje en moedertje

Mila geeft een rondleiding bij zorgboerderij Den Besselder. Ze komt hier elke zaterdag en blijft om de week zelfs logeren. Vastbesloten stapt ze over het grasveld naar de tuinkas. Maar wat vertel je eigenlijk tijdens zo’n rondleiding? Het terrein dat ze inmiddels op haar duimpje kent komt haar ineens een beetje vreemd voor.

‘Nou’, zegt ze, ‘dit is dus de tuinkas’. Lachend plant ze haar handen in haar zij. Het blijft even stil. Ze kijkt zoekend om zich heen, stapt nog iets verder richting de kas, en loopt dan ineens heel beslist weer weg. ‘Maar daar gaan we niet in hoor, veel te warm’.

Ze gaat liever naar Pim, haar nieuwe vriendje. Ze spelen vadertje en moedertje, wat ze altijd doen. Pim pakt een plank en begint met koken. Mila loopt weg om boodschappen te halen. Ze komt terug met een vlieg op haar hand, die ze volgt met grote ogen. ‘Even serieus, er zit iets op mijn hand’. Pim kijkt op en werkt weer door. ‘Gewoon een vlieg’. Mila wappert de vlieg verveeld weg en gaat weer zitten.

Zwijgzaam zitten ze naast elkaar. Pim heeft geen zin meer om te koken. Mila checkt vooral of haar microfoontje nog goed vast zit. ‘Wat heb je vandaag gedaan?’, vraagt Pim uiteindelijk. Mila zucht theatraal en antwoordt: ‘werken, werken, werken’. ‘Ik ook’, zegt Pim gelijk, ‘alleen maar werken. En een beetje pauze, en limonade’. ‘En de was’, voegt Mila er ernstig aan toe, ‘en ik heb de kinderen opgehaald. Ze waren wel een beetje druk, maar dat is altijd.’

De kinderen op de boerderij zijn ook een beetje druk. Terwijl ze uitgelaten door elkaar heen praten en koekjes eten staart Mila afwezig voor zich uit. ‘Mij niet filmen’, bromt een jongen, ‘anders ontplof ik’. Mila kijkt naar hem en loopt weg. ‘Het gaat alleen over mij hoor’, zegt ze in het voorbijgaan. ‘En ik doe alsof de camera er niet is.’ Ze gaat de schapen voeren, of de schildpad. Of misschien toch naar de trampoline.

Lees hier meer over Mila

 

Door: Liza Neto Gomes de Almeida

X