Trots en liefdevol

Startdag maatjesproject 2019/2020.

Toch maar een trein eerder nemen. Met de NS weet je het nooit, dacht ik toen ik mij ‘s ochtends klaarmaakte om te vertrekken naar Amersfoort. Hier zou ik die middag voor het eerst de moeder van Sebastian en de andere maatjes ontmoeten.

Een beetje zenuwachtig en een half uur te vroeg stap ik de Eemzaal binnen. Nadat ik voor mezelf een kop thee heb ingeschonken, ga ik bij de andere maatjes zitten. Er is meteen een klik met iedereen en we kletsen alsof we elkaar al vaker hebben gezien.

Het meeste indruk maakt de onzekere toekomst die voor deze kinderen is weggelegd

Met z’n allen kijken we muisstil naar een film van het FAS-project. Hierin geven FAS-kinderen zelf, maar ook (pleeg)ouders antwoord op vragen rondom het leven met FAS. Wat de meeste indruk op mij maakt, is de onzekere toekomst die is weggelegd voor deze kinderen.

Zo horen we in de FAS-project film dat Josée, de pleegmoeder van Joëlla, niet weet of Joëlla ooit haar eigen huishoudentje zou kunnen runnen. Erg mooi was het daarom dat Josée, na de film, aan het woord kwam en trots vertelde dat Joëlla sinds kort op zichzelf woont.

De wereld kan nog veel leren over FAS

Wat me het allermeeste is opgevallen is hoe liefdevol en trots de ouders over de kinderen praten. Dit herinnerde me eraan waarom het mij zo leuk leek om maatje te worden: het is een kans om een band op te bouwen met iemand en diegene hopelijk verder de wereld in te helpen. Want deze kinderen kunnen nog veel leren over de wereld. Tegelijkertijd kan de wereld nog veel leren over FAS.

Door middel van deze startdag is er weer een stukje meer informatie verspreid. Ik kijk terug op een mooie, leerzame dag. Waar ik van tevoren nog zenuwachtig was over wat ik kon verwachten, weet ik nu zeker dat dit project een bijzondere ervaring gaat worden en hoop ik dat ik meer mensen enthousiast kan maken om hetzelfde te gaan doen.

Geschreven door: Melle Duteweert, maatje

FAS2025IV wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje fondsKansfonds, het Gehandicapte Kind en Stichting Boschhuysen.

X