Patricia bij Spuiten en Slikken

Patricia Lopes (rechts op de foto) werkte mee aan het project Waanzinnige Verhalen. Vanavond praat zij bij Spuiten en Slikken over haar leven met FAS. Patricia kan prachtig schrijven en ook geweldig toneelspelen. Als ze geen FAS had gehad, was ze het liefst naar de toneelacademie gegaan. Dat kan nu niet. Voor Waanzinnige Verhalen werkte ze samen met journalist en copywriter Victoria Broens. Samen schreven ze twee theaterdialogen over de moeizame relatie van Patricia en haar moeder. Lees hier een stuk van één van de dialogen.

 

1. INTERIEUR – SLAAPKAMER WOONGROEP GORINCHEM, AVOND

PATRICIA (22), zit alleen op haar kamer. Buiten is het donker. Ze draagt een dikke trui en heeft haar armen om haar benen heen gevouwen. Haar telefoon ligt op de armleuning. Ze kijkt ernaar en haalt diep adem. Dan pakt ze hem op en kiest een nummer.

PATRICIA

Hey mam. Hoe is het?

 

MOEDER

Hi. Ja, wel oké, denk ik.

PATRICIA

Hmm oké. Prima. Enne, nog even over eergisteren hè, wat ik je vertelde…

 

MOEDER

Ja.

PATRICIA

Over het FAS-project.

 

MOEDER

Mmm.

PATRICIA

Dat is toch goed?

 

MOEDER

Luister, ik heb daarover niets tegen jou te zeggen.

PATRICIA

Waarom niet? Ik bedoel, het is toch goed als ik me kan uiten?

 

MOEDER

Je zet me voor schut, voor al die mensen. Je doet alsof het mijn schuld is dat jij zo ziek bent.

Patricia krijgt een verbeten trekje rond haar mond en haar stem klinkt harder.

 

PATRICIA

Maar dat is ook wel een beetje zo.

 

MOEDER

Dat is níet zo.

PATRICIA

Oh nee?

 

MOEDER

Nee, dat is niet zo.

PATRICIA

En waarom denk jij van niet?

 

MOEDER
Ik ben niet gehandicapt. Mijn familie is ook niet gehandicapt. Jíj bent hier degene die gehandicapt is. Een gehandicapt kutkind.

PATRICIA
Gaan we op die toer?

 

MOEDER
Ja, zo voel ik het op dit moment. Jíj zet mij voor schut voor al die mensen. Je geeft míj de schuld van het feit dat jíj gehandicapt bent. Weet je, als je later zwanger wordt en je gaat bevallen, dan krijg je gehandicapte kinderen. En dat heb je allemaal aan jezelf te danken. Omdat jíj gehandicapt bent en niet ik. Níet ik. Mijn familie ook niet!

PATRICIA
Dus ik ben geen familie van je?

 

MOEDER
Ik weet niet wie jij bent. Jij bent mijn kind niet meer. Hoor je me? Je bent. Mijn. Kind. Niet meer.

Wil je weten hoe Patricia hiermee om is gegaan? Lees dan het boek Waanzinnige Verhalen, met nog meer ervaringsverhalen van andere (jong)volwassenen met FAS.

X