Maatje van de maand: Demi

Kacper en Demi lopen door de lege stallen op de kinderboerderij. Als Kacper iemand de stallen uit ziet mesten, fluistert hij tegen Demi: ‘Ik wil eigenlijk wel meehelpen.’ Na een bemoedigend knikje van Demi stapt hij erop af. Nog geen seconde later staat Kacper in de stal. Er is genoeg werk te doen! Uitmesten, kruiwagens wegbrengen én weer leeggooien…

Hoe was jouw eerste ontmoeting met Kacper?
‘Het viel mij op dat hij zich gelijk helemaal openstelde. Hij vroeg mij het hemd van het lijf en hij wilde meteen van alles samen doen. De moeder van Kacper had van tevoren tegen mij gezegd dat het beter is als je hem in het begin geen knuffel geeft, ook als hij dat wel wil. Kacper hecht zich namelijk snel aan anderen en maakt daarin geen onderscheid tussen vreemden en bekenden. Dat maakt hem natuurlijk heel kwetsbaar. Toch vind ik de ongeremdheid waarmee hij als negenjarig jongetje zomaar op iemand afstapt ook bijzonder. Daar kan ik soms nog wat van leren!’

“Kacper had alleen nog maar oog voor de bal en de profvoetballer

Hoe vind je het om samen met Kacper op pad te zijn?
‘Heel leuk! Laatst waren we voor het maatjesproject te gast bij PEC Zwolle. Eigenlijk was het de bedoeling dat Kacper mee zou voetballen met een groepje andere kinderen, maar hij gaf aan dat dit te druk voor hem was. Daarom mocht hij de hele middag alleen voetballen met een speler. Kacper had alleen nog maar oog voor de bal en de profvoetballer. Hij was echt in het moment. Ik vond het mooi om te zien hoe hij zijn grenzen aangaf, ook omdat zijn moeder had verteld dat hij dit normaal niet snel doet.’

“Ik heb gemerkt dat het voor Kacper belangrijk is om begripvol en consequent te blijven”

Wat leer jij van de begeleiding van Kacper?

‘Voor ik Kacper leerde kennen, had ik geen ervaring met FAS of het één op één begeleiden van een kind. Als maatje van Kacper heb ik mijzelf hier echt in kunnen ontwikkelen. Ik heb bijvoorbeeld geleerd om beter grenzen te stellen. Bij Kacper is dat een extra uitdaging. Hij kan ontzettend boos worden en het is voor hem heel moeilijk om in te schatten of iets mag of niet. Hij speelt vaak vals als je een spelletje met hem doet. Ik weet dat dit bij FAS hoort, dat hij zich daar niet echt bewust van is. Ik wijs hem er op, maar zo neutraal mogelijk en niet straffend. Ik heb gemerkt dat het voor Kacper belangrijk is om begripvol en consequent te blijven.’

Geschreven door: Aranka van Lindert, medewerker van het FAS-project

In het voorjaar 2018 gaat er een nieuw maatjesproject van start. Wil je je kind aanmelden of zelf maatje worden? Mail dan naar info@fasproject.nl!

Wil je weten waarom Kacper soms druk kan zijn? Wat doet alcohol precies met de foetus? Hoeveel kinderen met alcoholschade worden er per jaar geboren? De antwoorden op deze en andere vragen vind je in het in het boek: 0% Alcohol en zwangerschap.

FAS2025III wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje fonds, Kansfonds, NSGK, HandicapNL en Stichting Boschhuysen.

X