Het gevaar van onzichtbare alcoholschade

In de meeste gevallen is alcoholschade bij kinderen aan de buitenkant niet zichtbaar. Bij Ronaldo (14) is dat ook het geval. Uiterlijk lijkt hij in orde, maar door zijn onvoorspelbare gedrag is hij soms een gevaar voor zichzelf. Daarom woont Ronaldo tegenwoordig in een gesloten instelling.

Het begint allemaal met onrust. In het hoofd van Ronaldo is geen ruimte meer om te luisteren of na te denken. Als zijn hoofd zo vol raakt, wil hij maar een ding: weglopen. Zonder iets te zeggen glipte hij de afgelopen jaren steeds vaker vanuit huis de straat op. Zijn moeder was hem soms dagen kwijt en had geen idee waar haar zoon uithing. De deur op slot doen hielp niet, Ronaldo trapte simpelweg een raam in om naar buiten te kunnen.

Na een paar dagen kwam Ronaldo altijd uit zichzelf weer thuis. Uitgehongerd en moe, maar rustig. Wat hij deed? Hij zwierf. Overdag hing hij rond in parken of op straat bij groepjes jongeren. ‘s Nachts regelde hij een slaapplek bij onbekenden door te zeggen dat zijn moeder hem het huis had uitgezet. Als hij het buiten zat was, regelde de jongen gratis vervoer naar huis. Hij ging op zoek naar een agent, vertelde dat hij was weggelopen van huis en kreeg een lift terug.

Oorzaak en gevolg zijn voor Ronaldo evenmin te overzien. En opportunisme bepaalt zijn beslissingen.

Ronaldo’s hoofd is wat kleiner dan normaal, verder lijkt het een gewone jongen die net als andere jongens van stoere kleren en voetbal houdt. Op het eerste gezicht is aan zijn gedrag evenmin veel bijzonders te zien. Hij lijkt ingetogen en zachtaardig. Maar zijn gedrag en verstandelijke vermogens zijn wel degelijk aangetast. Ronaldo is misschien geen gevaar voor anderen, maar wel voor zichzelf.

In zijn haast om weg te komen, vergat Ronaldo bijvoorbeeld soms een jas aan te trekken waardoor hij in de winter dagen lang buiten in zijn t-shirt rondzwierf. Hij merkte het amper: zijn pijngrens is enorm hoog. Eenmaal weer thuis zag hij de tranen van zijn moeder, maar voelde zich niet schuldig. Hij kan niet voelen wat zij voelt. Oorzaak en gevolg zijn voor Ronaldo evenmin te overzien. En opportunisme bepaalt zijn beslissingen. Thuis werd de situatie onhoudbaar. Dus woont de jongen tegenwoordig in een instelling.

Exacte cijfers zijn er niet, maar specialisten schatten dat in ons land elk jaar duizenden kinderen worden geboren met alcoholschade in min of meerdere mate. Ronaldo heeft gelukkig een diagnose gekregen die zijn gedrag verklaart en hem uiteindelijk de juiste zorg opleverde. Voor veel anderen komt die diagnose nooit. Zij lopen door hun kwetsbaarheid een groot risico op uitbuiting en komen vaak met criminaliteit in aanraking.

X