FAS-presentatie in Turkije

Vijf studenten reisden onlangs naar Istanbul om een presentatie te geven op een internationaal wetenschappelijk congres. Zij onderzochten in opdracht van Stichting Het Witte Bos de wijze waarop verloskundigen voorlichting over alcoholgebruik geven aan zwangere vrouwen.

De uitkomst? Alcohol komt ter sprake, maar de gevolgen niet. En meer dan een kwart van de vrouwen uit het onderzoek blijkt tijdens hun zwangerschap alcohol te hebben gedronken.

Rosanne Wiesener, Odyle Wentink, Elsemiek Geerdink, Lenneke Scheltema en Manon Reinders volgen het Honours Programme Healthcare & Social Work, het programma voor toptalenten van de gezondheidszorg- en welzijnsopleidingen van Saxion. Met een enquête onder ruim 100 zwangere en recent bevallen vrouwen onderzochten de studenten hoe vrouwen door verloskundigen zijn voorgelicht over de risico’s van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. De studenten presenteerden hun onderzoeksresultaten op het congres ‘Addicted to …’ (‘Verslaafd aan …’), dat werd gehouden aan de Maltepe University in Istanbul.

De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in een magazine met de titel ‘Eén glaasje kan toch wel?’. Het magazine is onderdeel van een bewustwordingsproject voor verloskundigen. Eind mei krijgen alle 3300 verloskundigen van Nederland dit magazine, samen met het boek FAS-kinderen, posters en flyers voor in de praktijk en een E-learning om alcohol bespreekbaar te maken.

 

X