Eerlijk en ingewikkeld

Marcella voetbalt al een paar jaar bij de plaatselijke voetbalclub. Ze zit in een gewoon team en ze wordt goed opgevangen door haar teamgenoten. Vandaag hebben ze training want de tegenstander heeft afgezegd.

Ondanks dat Marcella al zeventien is, blijft ze de kleinste van het team. Trainen vindt ze maar niets, ze wil een wedstrijdje spelen. Dat het echt ergens om gaat.

“‘Oké, dan gaat er iets mis’, denk ik dan. ‘Hoe erg is dat?’ Maar Marcella neemt het allemaal wat serieuzer.”

Teamgenootje Anne kent Marcella al sinds de lagere school. “Marcella is een beetje anders. Dat weten we allemaal. We hebben op school weleens een presentatie gehad en toen snapten we haar wel beter. Maar de meesten in het team weten niet precies wat Marcella heeft. Ze weten dat ze anders is, want ze kan zomaar heel erg boos worden. Als het anders gaat dan verwacht. ‘Oké dan gaat er iets mis’, denk ik dan. ‘Hoe erg is dat?’ Maar Marcella neemt het allemaal wat serieuzer. Dus als er een grapje gemaakt wordt dan denkt ze soms dat het echt is.”

“Wat ik zo mooi vind aan Marcella is dat ze zo eerlijk is. Als Marcella iets irritant vindt, dan zegt ze dat gewoon.”

Gerda is eigenlijk ook wel jaloers op Marcella: “Wat ik zo mooi vind aan Marcella is dat ze zo eerlijk is. Als ze iets irritant vindt, dan zegt ze dat gewoon. Wij denken het ook, maar zeggen het niet. Laatst zeiden we tegen elkaar tijdens de wedstrijd dat we even moesten doordekken. Toen ik daarna bleef staan begon ze ineens op me te schelden. We zouden toch gaan doordekken, dus waarom deed ik dan niets? Tien minuten later kwam ze wel even sorry zeggen voor het uitschelden. Het was al goed”

Dan komt Marcella erbij staan: “Ik weet wel dat jullie het over mij hebben. Het is goed hoor. Jullie mogen gewoon doorpraten.” Gerda omhelst Marcella innig: “Ik vertelde dat ik het zo mooi vind dat je altijd zo eerlijk bent. Alleen soms ook wel ingewikkeld.”

Geschreven door: Het FAS-project

Wil je meer weten over Marcella en haar volgen op weg naar volwassenheid? Meld je dan hier aan voor het FAS-kompas en mis geen verhaal meer over Marcella en de andere vier kinderen van FAS2025.

Hoe gaat dat, volwassen worden met FAS? In Waanzinnige Verhalen staan de verhalen centraal van volwassenen met FAS. Zij hebben een jaar gewerkt aan een verhaal, met schrijvers, journalisten, dichters en rappers. Benieuwd? Bestel het boek hier!

FAS2025III wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje fonds, Kansfonds, NSGK, HandicapNL en Stichting Boschhuysen.

X