FAS in beeld

online expositie

Het Fas-project

Blauw golfje onder logo FAS-project

Het FAS-project begon als een journalistiek initiatief om aandacht te vragen voor het Foetaal Alcohol Syndroom. Uiteindelijk groeide het uit tot een grote, multimediale bewustwordingscampagne dat de gevaarlijke gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap laat zien. Het project vraagt op een persoonlijke en verhalende manier aandacht voor een relatief onbekend probleem. Het FAS-project bestaat onder andere uit boeken, films, een podcast, exposities, lezingen, e-learnings, media-aandacht, campagnes en participatie- en maatjesprojecten. Elk jaar zijn nieuwe projecten/projectonderdelen uitgevoerd met als doel FAS een gezicht te geven en zo een bijdrage te leveren aan de herkenning, begeleiding en preventie van FAS. 

Het FAS-project is een onafhankelijk project. Het project wordt gesteund door fondsen, instellingen, overheden, bedrijven en particulieren. Dankzij deze steun konden we de verhalen vertellen van de kinderen en hun omgeving. Deze verhalen zijn altijd onafhankelijk gekozen en geproduceerd. Op de partner pagina staat welke organisaties het project, en/of projectonderdelen, hebben gesteund.

In de zomer van 2022 is het FAS-project, inclusief FAS2025, geëindigd. Kortom: geen maatjesproject, exposities en lezingen meer. De website zal nog een tijd als naslagwerk online blijven en de boeken blijven via de verspreidingskanalen te koop. 

Wat is Foetaal Alcohol Syndroom?

Blauw golfje onder logo FAS-project

Foetaal Alcohol Syndroom kan ontstaan door alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Als de moeder alcohol drinkt tijdens de zwangerschap is dit schadelijk voor het ongeboren kind. In het ergste geval kan dit hersenschade bij de foetus veroorzaken, met het Foetaal Alcohol Syndroom tot gevolg. In Nederland worden naar schatting honderden kinderen per jaar geboren met Foetaal Alcohol Syndroom (FAS), en nog eens duizenden met alcoholgerelateerde schade (FASD).

FAS is storm in je hoofd. FAS is geen grip hebben op je leven. FAS is anders zijn. FAS duurt een leven lang.

Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) kan tot uiting komen in een aantal specifieke lichamelijke afwijkingen, zoals een klein hoofd, vertraagde groei, een smalle bovenlip en moeite met slikken door een slecht ontwikkelde zuigreflex. Mensen met FAS zijn daarnaast vaak impulsief, hebben concentratie-en aandachtsproblemen, geheugenproblemen en reageren sterk op prikkels. De symptomen worden veelvuldig ten onrechte gediagnosticeerd als bijvoorbeeld autisme en ADHD. FAS is niet te genezen, maar wel te voorkomen. 

Meer weten? De korte animatie Één glaasje mag toch wel? laat op een simpele manier zien hoe alcohol de ontwikkeling van de foetus vanaf het begin van de zwangerschap kan beïnvloeden.

Lees hier meer over de risico’s van alcohol tijdens de zwangerschap of bestel het boek 0% Alcohol en zwangerschap.

Bestel de boekendeal hier!

Onze projecten

Blauw golfje onder logo FAS-project

Het FAS-project is voor eenieder die meer wil weten over Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Op deze site staan verhalen, films en animaties over hoe FAS ontstaat, hoe je het herkent en hoe je er mee om kun gaan. Je kunt met andere ouders in contact komen via deze pagina. Hieronder stellen we vier projecten aan je voor.

FAS-project Film

In de FAS-project film vertellen ervaringsdeskundigen wat FAS voor hen betekent. De film maak duidelijk hoe het is om te leven met FAS. Kinderen en familie komen aan het woord en vullen elkaar aan.Deze en nog veel meer films over FAS vind je hier.

Moeders van

Het project 'Moeders van' bestond uit een briefwisseling tussen FAS-kinderen/jongeren en hun moeder. Waarom dronk de moeder tijdens de zwangerschap en hoe is hun relatie nu? Het project heeft drie persoonlijke en bijzondere verhalen opgeleverd die je hier kunt lezen.

Alles lezen over FAS

Met het boek '0% Alcohol en zwangerschap' wordt duidelijk gemaakt welke schade alcohol aanricht, wat kenmerken van FAS zijn en hoe kinderen met FAS het beste te begeleiden zijn. In het boek 'Waanzinnige Verhalen' staan 22 verhalen over volwassenen met FAS.

Alles zien over FAS

De animatie Één glaasje mag toch wel? brengt het effect van één glaasje alcohol tijdens de zwangerschap in beeld. Naast deze animatie, vind je hier de animatie 'Valse Start', een intiem dialoog tussen een biologische moeder en haar kind met FAS. 'Valse Start' komt voort uit het project 'Moeders van'.

FAS 2025

Blauw golfje onder logo FAS-project

In het project FAS2025 volgden we vijf kinderen met Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) op hun weg naar volwassenheid. We hebben ze tien jaar lang ontmoet, gefilmd en gefotografeerd. In hun tijdlijnen kan je zien hoe het al deze jaren met hun is gegaan en waar zij terecht zijn gekomen.

Mila

Mila

Isiah

Isiah

Jasmijn

Jasmijn

Lorenzo

Lorenzo

Marcella

Marcella

Lees hier alles met betrekking tot FAS

Het FAS-project

Blauw golfje onder logo FAS-project

Het FAS-project begon als een journalistiek initiatief om aandacht te vragen voor het Foetaal Alcohol Syndroom, maar groeide uiteindelijk uit tot een grote multimediale bewustwordingscampagne dat de gevaarlijke gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap laat zien. Het vraagt op een persoonlijke en verhalende manier aandacht voor een relatief onbekend probleem. Het project bestaat o.a. uit boekenfilms, een podcastexpositieslezingene-learnings, media-aandacht, campagnes en participatie- en maatjesprojecten. In 2015 is het project FAS2025 gestart en heeft doorgelopen tot 2022. Elk jaar zijn  nieuwe projecten/projectonderdelen uitgevoerd met als doel FAS een gezicht te geven en zo een bijdrage leveren aan de herkenning, begeleiding en preventie van FAS.

Het Witte Bos

Blauw golfje onder logo FAS-project

Het FAS-project wordt georganiseerd door Stichting Het Witte Bos. Het Witte Bos initieert transmediale projecten op het snijvlak van maatschappij, verhalen vertellen, zorg, kennisdelen en bewustwordingscampagnes. Onze werkwijze noemen we impact storytelling en zetten we in om onderbelichte thema’s op de kaart te zetten. We gebruiken de kracht van verhalen vertellen om een breed publiek te inspireren en informeren. Een project bestaat altijd uit verschillende activiteiten die elkaar aanvullen en versterken. Het Witte Bos is in 2013 opgericht door fotograaf Allard de Witte en journalist Joost Bos.

X