Nog één keer poseren

Dit zijn de laatste foto’s van Jasmijn. Toen ze jonger was vond ze het leuk om mee te doen aan het FAS-project omdat ze iedereen wilde vertellen over wat FAS was. Ze vond het bijvoorbeeld te gek om naar de burgermeester te gaan. Maar het allerleukste was het als haar maatje Dora langskwam.

Jasmijn is inmiddels bijna veertien. “Ik wil niet meer alleen gezien worden als het meisje met FAS. Ik wil ook gewoon normaal zijn. Het was heel leuk om mee te doen aan het FAS-project maar nu is het klaar voor mij”.

Ze is blij dat het erop zit. Het poseren voor de camera vindt ze ingewikkeld. Zolang ze zelf de regie heeft, gaat ze graag op de foto. Maar het poseren overprikkelt haar.

Jasmijn zegt wat ze denkt. Dat is vaak leuk en soms ongemakkelijk. Dan zegt ze tegen iemand dat hij uit zijn mond stinkt, een dikke buik heeft of wel weer weg mag gaan. Soms zegt ze het om te provoceren. Het kan ook zijn dat ze schrikt van zichzelf of van de reacties die haar directheid oproepen. Ze kan het niet veranderen.

Jasmijn houdt van haar rust en leeft graag in haar eigen wereldje. Als het thuis te druk is, gaat ze naar haar kamer of een stukje wandelen. Een tijdje geleden wilde ze gaan stoppen met de medicatie. Ze wilde normaal zijn. Ze ontdekte echter dat ze zonder de medicatie heel druk, boos, ongeconcentreerd en ongenuanceerd was. Na een tijdje vroeg ze haar pleegmoeder toch maar weer om een pilletje. Het helpt haar om tot rust te komen, te kunnen spelen en meer zichzelf te zijn.

Geheel zelfstandig wonen zal Jasmijn niet kunnen want daarvoor heeft ze niet het overzicht. Ze zou graag in de omgeving van haar pleegmoeder willen blijven wonen in een tiny house in de tuin en dan een beetje mee helpen met de klusjes. Nu doet ze al graag de boodschappen, ruimt ze de vaatwasser in en uit en kookt ze een paar keer per week. Zolang er duidelijk is wat er van haar verlangd wordt en het klusje begrensd is, voelt ze zich op haar gemak.

En zolang er maar geen nieuwe foto’s gemaakt hoeven te worden. Voor Jasmijn was dit de laatste keer.

 

08
sep
2022