Gezocht: maatjes voor kinderen met FAS!

FAS-maatjesproject

Werk je graag met kinderen? Ben je geduldig, leergierig en sociaal? Voor het FAS-project zijn wij op zoek naar studenten die een maatje willen worden van een kind met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). O.a. in de regio’s Amsterdam, den Bosch, Zwolle, Dordrecht/Rotterdam, Goes en Enschede.

Ken jij of ben jij iemand die hier geschikt voor is? Mail dan vóór 7 oktober a.s. je CV en motivatie naar info@fasproject.nl. Houd 27 oktober alvast vrij voor de startbijeenkomst!

Wat doe je als maatje?
Als maatje word je gekoppeld aan een kind/tiener met FAS (6-18 jaar). Ongeveer twee keer per maand brengen jullie samen een middag met elkaar door. Het project draait om het thema: mijn wereld. Samen met het kind ga je zijn/haar sociale wereld in kaart brengen. Om jullie hierbij te helpen gebruik je ‘het Wereldboek’. Dit boek is speciaal gemaakt voor FAS-kinderen, om zichzelf en hun sociale netwerk beter te leren kennen en begrijpen. Het komt vol te staan met herinneringen, grapjes en weetjes over de mensen om hen heen. Als maatje begeleid je het kind hierbij. Het kind kan bij jou terecht met zijn verhaal en samen onderneem je leuke activiteiten. Wij ondersteunen je hierbij, je krijgt boeken over FAS en we organiseren informatie- en intervisiebijeenkomsten. Het traject kan vrijwillig opgezet worden, maar naar wens ook intensiever in de vorm van een stage.

‘‘Ik heb heel veel geleerd over FAS, waar ik van te voren nog geen ervaring mee had. Er is echt een wereld voor mij open gegaan.’’ – maatje Marianne

Waarom maatje worden?
In Nederland worden elk jaar meer dan 500 kinderen geboren met FAS. Deze kinderen zijn zowel fysiek als mentaal beschadigd. Dat is het directe gevolg van het alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap. Kinderen met FAS zijn vaak heel openhartig en spontaan, maar ook erg kwetsbaar. Ze hebben een verstoorde gewetensontwikkeling, kennen geen grenzen en zijn erg beïnvloedbaar. Daardoor vormen ze makkelijke slachtoffers en kunnen ze consequenties niet goed overzien. Hierdoor hebben ze veel moeite om een plek te vinden in de maatschappij. Ze kunnen dus wel wat extra ondersteuning en aandacht gebruiken! Als maatje wordt je FAS-deskundige. Deze kennis kun je ook inzetten bij je opleiding en daar helpen wij je graag mee. Lees hier verder over FAS.

Een maatje zijn betekent een geweldige ervaring voor een kind met FAS, een leerzame ervaring voor jou én je draagt bij aan de bewustwording rondom FAS!

Het maatjesproject FAS2025III wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje fonds, Kansfonds, NSGK, HandicapNL en Stichting Boschhuysen.

X