Dagboeken

Een zomer lang maakten Amber (15), Sem (13), Marcella (12) en Cynthia (18) een fotodagboek over hun leven.

Bekijk de foto’s en ontdek hoe hun wereld eruit ziet.

Sem                                                          Marcella                                                               Cynthia                                                           Amber

X


Dit is mijn familie: Roos, Amber, Rob en mijzelf. Ik zit in een pleeggezin omdat mijn moeder niet voor mij kon zorgen. Die is aan alcohol overleden, daar ben ik best wel… Dat vind ik zonde. Maar als ik niet in dit pleeggezin was beland, zat ik nu misschien aan de drugs of alcohol en dat is best wel erg voor mijzelf.

Ik ben meestal alleen. Als ik me alleen voel ga ik naar buiten en dan wil ik vaak naar de speeltuin. Als er niemand is, haal ik ze op. Maar nu zijn er minder kinderen omdat ze steeds ouder worden. En ik ben ook weinig buiten omdat ik steeds ouder word. Maar ik vind het niet leuk dat er minder kinderen zijn. Want eerst had je lol en dan had je een dag waarvan je dacht: Jippie ik heb een leuke dag gehad! En dan kon je die dag lekker afsluiten.

Ik had vissen in mijn kamer. Ze geven heel veel leven in mijn kamer. En meestal als ik even droevig was dan keek ik er naar en dan was ik weer blij. Het ging een tijd heel goed en toen minder: er kwamen steeds minder vissen. Ik gaf ze steeds meer eten en op een gegeven moment zag ik geen vissen meer. Toen dacht ik: hé wat is er aan de hand? En toen waren ze allemaal dood.

Ik ben blij dat er bloemen zijn, omdat ze ons kleur en vrolijkheid geven. En meestal als ik er naar kijk en ik ben droevig, dan voel ik me in één keer blij. Dus kijk eens een keer naar een bloem als je droevig bent, misschien word je weer blij.

Dit zijn mijn broers: Barry en Jeremy. Ik heb ze sinds een jaar leren kennen. En toen ik er was, hebben we veel gekletst en veel leuke dingen gedaan. Na twee maanden hoorde mijn moeder dat er een telefoontje kwam, en toen werd er gezegd: één van de twee zit aan de alcohol en drugs. Daar schrok ik van en toen dacht ik: o nee! Maar sinds dit jaar gaat het weer goed en is er niks meer aan de hand. Degene die drugs en alcohol gebruikte woont nu zelfs al op zichzelf.

Ik heb FAS, omdat mijn moeder gedronken heeft tijdens de zwangerschap. Ik ben er niet boos om maar ook niet blij. FAS brengt mij soms in de war en daardoor kom ik soms in de war en kan ik moeilijk uit mijn woorden komen. En meestal begrijp ik mensen niet. Soms moet ik ook dingen meerdere malen lezen anders begrijp ik het niet. En dat is FAS.

Ik droom veel over geld. Ik wil later ook rijk worden. Maar niet zo rijk dat er alleen wordt gezegd van: ja, je bent een rijke stakker je geeft niks uit aan armen. Ik wil graag als ik veel geld heb een Lamborghini, een grote villa en ik geef zeker aan arme doelen.

Ik haat rekenen. Ik ben beter in taal, spelling, geschiedenis en Engels. Maar ja rekenen… het is bagger!Soms voel ik me verdrietig en dan ga ik naar beneden, en dan ga ik met de honden spelen en dan ben ik daar heel heel blij mee. Vaak zijn die honden ook blij en dan spelen ze met elkaar en dan zie ik hoe gelukkig ze zijn en dan word ik daar ook weer blij van.

Ik wil graag politie worden, maar niet zo maar politie; ik wil politie worden op Ameland. Op een dag zag ik op het nieuws dat er op Ameland weinig agenten waren. Toen dacht ik opeens: waarom niet op Ameland, want Ameland is rijk en natuurlijk en je bent er altijd overal en je zit in de natuur en niet bij auto’s en vieze fabrieken.
Hier zie je mij. Zo kijk ik want ik wilde net een foto maken en toen viel mijn Flappie achter mijn rug en daardoor moesten wij heel hard lachen. Ik vertel hem altijd geheimpjes want hij vertelt het toch nooit door. En hij is heel lief en wollig en schattig. Oh ja, Flappie is mijn konijn.

Hier zie je mijn hut. Hier leg ik altijd spelletjes neer en dan voel ik me soms veilig en soms ook niet.

Hier zie je mij vliegen en dat vind ik heel cool. Mijn droom is ook om te kunnen vliegen. Daarom heb ik deze foto uitgekozen.

Dit is Django. Dat was een baby en die woonde een paar dagen bij ons. Ik kijk verdrietig omdat ik hem mis en omdat ik hem nooit meer zie.

Dit is Puck, onze hond. Het is mijn lievelingsdier omdat hij schattig is. Later wil ik een hondenasiel maken en een bedrijf.

Hier zie je oma. Ik heb deze foto gekozen omdat zij behulpzaam is. Als er met iemand iets gebeurt staat zij altijd voor je klaar. En ze is aardig.

Hier zie je Pellé, hij is mijn voorbeeld omdat hij heel goed is in voetbal. Hij steekt zijn tong uit omdat-ie gescoord heeft. Ik voetbal ook heel graag.

Ik vind deze foto cool, hier heb ik mijn voetbal in mijn nek en hij ligt helemaal stil. Ik zit op voetbal in de E1. Ik heb heel vaak gescoord, maar niet in mijn eigen doel natuurlijk.

Dit is Alisha links op de foto, en ik ben de rechter. Ik ben een pleegkind en ik woon bij haar thuis. En als papa en mama weg zijn, gaan we een feestje vieren en dan mag ik heel laat naar bed. En heel veel drinken en eten.

Hier zie je mij op de gitaar van mijn broer. Ik speel op de gitaar omdat ik het leuk vind. Hij is elektrisch, maar als-ie kapot gaat, is ie wel kapot en heb ik een probleem.Dit is een foto van mijn neefje die op de grond ligt. Ik hou erg heel erg van kinderen. Ik wil later super graag iets met kinderen doen, omdat dat goed bij mij past en ik kan heel goed met kinderen omgaan. En ze zijn ook heel erg gehecht aan mij, ze vinden mij allemaal leuk en lief en aardig. Soms ben ik wel een beetje streng voor ze als ze iets niet mogen. En ik hoop dat het lukt dat ik later met kinderen kan gaan werken.Dit is een foto van mij en mijn beste vriend Erwin. We kennen elkaar al superlang, maar we hebben elkaar pas geleden wat beter leren kennen en leuke dingen gedaan. En toen vond ik hem leuk en toen is er wat fout gegaan, maar nu gaat het wel weer een beetje goed. En ik hoop dat we de vriendschap nog kunnen voortzetten.Het is zo dat ik heel veel van muziek hou en dat muziek heel veel met mij doet. En dat als ik naar muziek luister ik soms vrolijk word. En als ik verdrietig ben, ga ik naar verdrietige muziek luisteren. Eerst luister ik naar de muziek zelf, daarna luister ik naar wat ze zeggen en daarna luister ik naar de beat. Ik ben echt iemand die heel veel van muziek houdt.

 

Dit is een foto van mijn cavia. Ik heb haar al heel lang en ik was er heel blij mee. Ik gaf haar altijd heel veel aandacht. Veel meer aandacht dan de witte, want dat is ook nog een cavia van mij. Maar die bruine was een soort van speciaal voor mij, ze was leuk, ze gaf me altijd likjes. Maar jammer genoeg is ze vorige week overleden, van oudheid. En dat vond ik wel heel erg jammer. En ik mis haar heel erg.
 Dit is een foto van mezelf, want ik hou heel erg van foto’s maken. Deze foto daarop was alles gewoon perfect, daar was gewoon alles goed aan waardoor ik dacht: weet je, ik ga hem naar iedereen sturen en kijken wat ze ervan vinden. Ik zet hem op Facebook, Twitter, Instagram, Hyves en de rest.

Dit is een foto van mij en de beer Paddington. Ik heb hem gewonnen met mijn verjaardag, met ballen gooien. Ik wou die beer al superlang, en op mijn verjaardag ging ik het nog een keer proberen met ballengooien en toen was het mislukt En toen kreeg ik van die vrouw die achter de spullen stond nog een bal en toen had ik gegooid, en toen had ik gewonnen en toen kreeg ik die beer.
 Dit is een foto van mij en mijn zus. Dat was op het doopfeest van mijn neefje. Mijn zus betekent heel veel voor me. Ik kan altijd dingen bij haar kwijt, alleen we zien elkaar niet zo vaak dat vind ik wel jammer. En over sommige dingen hebben we wel meningsverschillen.

Dit is een foto van mij en mijn vader. Mijn vader heb ik eigenlijk nooit zo goed gekend. Ik heb hem maar een paar keer gezien en elke keer als ik hem zag met mijn moeder als we ergens waren, dan hield ze hem bij me weg. Later heb ik contact gezocht en heb ik gevraagd aan mijn voogd of ze kon regelen dat ik weer contact kreeg met mijn vader. En toen heeft ze dat geregeld. Ik zou hem zaterdags zien en leren kennen. Maar op donderdag was hij overleden en toen heb ik hem eigenlijk nooit gezien en gekend.Dit is mijn foto van mij en een fles die ik heel vies vind, want er zit alcohol in. Ik mocht wel van mijn moeder een paar keer die drankjes proeven, maar ik vond ze allemaal vies. Ik hou sowieso niet van wijn, en de rest van drank ook niet zoals Heineken en Grolsch. En het is niet goed voor je als je… het is niet goed als je moeder… als een vrouw zwanger is en die drinkt alcohol dat is niet goed.

 Dit is een foto van mij en mijn familie. Ik hou heel erg van mijn familie. Ik ben blij dat ik ze heb leren kennen, ze betekenen superveel voor mij. En ik kan ook nog heel veel dingen van ze leren: wat ik wel kan doen en wat ik niet kan doen. En ik ben blij dat ik ze heb.

Dit is mijn vriendin Mikal, ik ben de linker en zij is de rechter. Tegen haar kan ik wel alles zeggen, ze praat niks door ofzo. En ze helpt me altijd en andersom ook.

Schrijven maakt mij rustig, dus als ik ergens mee zit, schrijf ik het meestal op. Op dat papiertje staat: mensen uitlachen, liegen en oneerlijkheid. Dat zijn wel de dingen waar ik boos over kan worden. En dat schrijf ik dan op en daar word ik rustig van.

Op deze foto zie je kinderen, omdat het mijn droom is om later met kinderen te gaan werken. Een gasthuis lijkt mij later wel leuk, om kinderen op te vangen die het wat moeilijker hebben.

Hier heb je een foto van allemaal bierflesjes. Dat maakt me best wel boos, want kinderen met FAS zouden het zo graag anders willen. Mensen zonder FAS verpesten het dan door heel veel te gaan drinken.

Als ik onrustig ben of ik zit niet lekker in mijn vel, dan word ik rustig door naar bloemen te kijken.Dit is Roos, mijn pleegmoeder, met onze papegaai Haasje. En ja, ik hou wel heel veel van mijn pleegmoeder en we kunnen altijd heel goed met elkaar praten. En soms let ze wel op me, iets teveel soms. Maar voor de rest helpt ze me wel altijd.

Dit is mijn broer Jeffrey, hij is 17 jaar. Het gaat nu wel slechter met hem en dat maakt mij best wel verdrietig omdat ik eigenlijk wel van hem hou. En soms commandeert hij mij ook en dan krijgen we weleens ruzie.

Ik vind het lastig om heel veel dingen tegelijk te doen. Als ik een eitje bak, moet ik de broodjes nog smeren en dan moet ik het ei ook in de gaten houden, anders brandt het aan.

Op deze foto zie je een tennisracket, want ik vind het wel fijn om keihard een bal tegen de muur te slaan. Als ik boos ben of verdrietig kan dat wel helpen.

Op deze foto zie allemaal lelijke schoenen. Ik vind het heel leuk om met vriendinnen de stad in te gaan en dan winkels te kijken. En als we lelijke dingen zien, of rare dingen om die dan aan te trekken en foto’s te maken.

0
Winkelwagen
  • No products in the cart.